ACIPS
0

'Jeremić opet nasrće na suverenitet BiH'

Sarajevo-x.com
Nakon što je šef srbijanske diplomatije Vuk Jeremić izjavio Washington Postu kako je 'BiH bizaran i nelogičan protektorat te kao takav i nije država', mnogobrojnim reakcijama na njegovu izjavu pridružio se i politički savjet ACIPS-a koji traži od svih nadležnih institucija BiH da upute protestnu notu Srbiji

'Jeremić smatra da Bosni i Hercegovini treba uskratiti pravo da bude nestalna članica Vijeća bezbjednosti UN, što joj punopravno članstvo u UN-u omogućava.

Ova Jeremićeva izjava ne treba da iznenađuje nikoga u BiH jer je on već pokazao da je jedan od ciljeva vanjske politike Srbije pod njegovim vođstvom konstantan napad na suverenitet BiH. Jedan od prijašnjih nasrtaja na suverenitat BiH desio se tokom njegove zadnje posjete Sarajevu, kada je Jeremić ponudio da Srbija „ojača suverenitet BiH tako što će uspostaviti specijalne paralelne odnose i sa FBiH“.

Da Jeremić i Srbija imaju namjeru razvijati dobrosusjedske odnose sa BiH, ne bi na svakom koraku radili sve da pokažu da je suverenitet BiH još uvijek smetnja regionalnim ciljevima njihove politike.

Ukoliko Srbija zaista želi da se integriše u EU, kao što sadašnja vlast u Beogradu deklarativno tvrdi, ne smije podizati tenzije u regionu zbog sopstvenih političkih i teritorijalnih pitanja. Agresivan i neodgovoran stav prema susjedima je jedan od postulata politike koju je devedesetih godina sprovodio režim u Beogradu, i koja je, između ostalog, dovela do teritorijalnih problema koje Srbija i dan danas ima', stoji u saopćenju ACIPS-a.