BiH
52

Jeremić: Nisam pristrasan, svi su mogli reći šta žele

Klix.ba
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Vuk Jeremić (Foto: AFP)
Novinar Al Jazeere Balkans Ivica Puljić razgovarao je sa predsjednikom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Vukom Jeremićem o jučerašnjoj debati koju je Jeremić upriličio u Generalnoj skupštini UN-a.

Jeremić je na početku razgovora istakao kako je to najveća tematska debata u historiji Generalne skupštine UN-a jer se prijavio veliki broj zemalja. On je kazao da su učesnici u debati uglavnom iznosili kritičke stavove u vezi sa međunarodnim krivičnim pravosuđem, ne samo kada je riječ o sudu za bivšu Jugoslaviju, već i o sudu za Ruandu.

Govoreći o izlaganju predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, Jeremić je konstatovao da se on najviše fokusirao na Haški tribunal.

"Za zločine počinjene nad Bošnjacima, kosovskim Albancima i Hrvatima kumulativno je izrečeno preko 1.100 godina kazne. Za zločine nad Srbima kumulativna kazna iznosi svega 55 godina, a brojevi žrtava na jednoj i na drugoj strani nisu u tom disbalansu 1:10. Nikolić je stavio akcenat na to", rekao je Jeremić.

On je izrazio žaljenje što je član Predsjedništva BiH Željko Komšić upravo zbog Nikolićevog izlaganja u UN-u, koje je jedno u nizu sličnih, odlučio da ne ide na planirani bilateralni sastanak u Beogradu. Jeremić je kazao da je loše odbijati takve sastanke jer bi oni trebali biti prioritet u rješavanju bitnih pitanja u regionu.

Jeremić kaže da žali i što je predsjednica Udruženja "Majke enklava Srebrenica i žepa" Munira Subašić udaljena iz zgrade, jer je "prekršila kućni red", odnosno pokazala majicu sa natpisom "Srebrenica" usred izlaganja Tomislava Nikolića. Na upit novinara zašto njoj, odnosno predstavnicima žrtava nije omogućeno da govore, Jeremić je odgovorio da je to zbog toga što je to bila rasprava o međunarodnom pravu na kojoj su mogli govoriti samo eksperti, a ne predstavnici žrtava ili nevladinih organizacija. Također, negirao je i svoju pristrasnost pri organizaciji ove debate, a u videoprilogu pogledajte kompletan intervju.