"Za mene je Bosna nešto lično"
1

Jenkins: Neću gledati Angelinin film jer me rat još uvijek boli

Sarajevo-x.com
Sanela Jenkins (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Sanela Jenkins (Foto: Arhiv/Sarajevo-x.com)
Angelina Jolie je napravila snažan film o bosanskom sukobu, koji ja nikada neću pogledati, riječi su kojima Sanela Jenkins počinje tekst za Huffington Post.

"U zemlji krvi i meda" je film koji je već osvojio nagradu "Cinema for Peace" u Cannesu i izgleda de će osvojiti još mnogo nagrada. Čula sam da se radi o snažnom i dobrom filmu, potresnoj priči o teškim trenucima za zemlju u kojoj sam odrasla, piše dalje Jenkins i podsjeća da je i ona preživjela rat u BiH.

Iako je dobila pozivnicu da prisustvuje premijeri, morala ju je odbiti.

"Za mene je Bosna nešto lično. Rođena sam i odrasla tamo. Moj brat je ubijen tamo. Gledala sam porodice koje su uništili rat i nasilje u ratu. Gledala sam prijatelje kako umiru. Ja sam preživjela, ali mnogi nisu. U ratu svi gube, većina ovu lekciju nauči gledajući filmove i čitajući knjige, ja sam to naučila iz prve ruke", kaže Jenkins i dodaje da je sva ta bol za nju još uvijek veoma stvarna. Zbog toga nije mogla "samo pogledati" film Angeline Jolie.

"Ne mogu jednostavno izaći iz kina i nastaviti normalan život. Nemam taj luksuz, rat mijenja ljude i ostavlja trag na duši. Angelinin film pokušava uhvatiti tu promjenu. On pokušava pokazati mrlje od krvi, vidljive i nevidljive. Ja živim s tim ratom svakog dana svog života i naučila sam biti oprezna. Moji ožiljci neće nikada zacijeliti, ali sam tokom godina naučila biti bolja prema sebi", piše Jenkins i nastavlja:

"Znam ljude koji smatraju da je Schindlerova lista veliki film, a nikada ga nisu pogledali. Neki su jednostavno preblizu. Preživjeli logoraši nikada ne govore o tome šta im se dogodilo iza kapije pakla. Ne da bi sakrili ono što se dogodilo, već žele pokopati taj dio sebe kako bi mogli živjeti s ljudima koji nisu prošli kroz ta strašna iskustva. Kako bi preživio, čovjek mora naučiti postaviti granice".

Poznata humanitarka kaže da je veoma sretna što je Jolie svojim filmom osvijetlila mrak bosanskog sukoba.

"Treba nam više takvih stvari. Ja naporno radim kako bih pomogla obnoviti svoju zemlju, jednu školu, jednu bolnicu, pomoći jednoj porodici, jednom srcu. Kao neko ko je preživio rat, to je ono što ja mogu učiniti. Nadam se da će film Angeline Jolie osvojiti što više nagrada, dobiti veliki publicitet i pronaći publiku. Naporan rad, koji je uložila u ovu priču, mogao bi biti nagrađen s manje nasilja u stvarnom svijetu", zaključuje Jenkins u tekstu za Huffington Post.