BiH
1

Jelko Kacin: Nema opasnosti za ponovno uvođenje viza za zapadni Balkan

Anadolija
Jelko Kacin (Foto: Anadolija)
Jelko Kacin (Foto: Anadolija)
Izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin izrazio je u razgovoru za agenciju Anadolija zabrinutost zbog ozbiljne političke i ekonomske krize u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina, a posebno zbog neodgovornosti njenih političkih elita.

"Mene Bosna i Hercegovina odavno brine. Ali, ne želim razmišljati na takav način, jer bilo kakva potvrda da smo mi (u Evropskoj uniji) zabrinuti zbog toga, to još više usporava i uspava političke elite u BiH koje sanjaju da je odgovornost naša, a ne njihova", izjavio je Kacin za AA.

Kacin je za agenciju Anadolija govorio i opasnosti ponovnog uvođenja viza za zemlje zapadnog Balkana.

Na pitanje da li zemlje Evropske unije i dalje vrše pritisak na Evropski parlament (EP) da usvoji mehanizam suspenzijae bezviznog režima, jer je nekoliko zemalja članica EU zahtijevalo da se omogući da se građanima država iz kojih dolazi veliki broj lažnih azilanata po hitnom postupku ponovo uvedu vize, Kacin je rekao da ''to nije primijetio''.

"Ja to do sada nisam primijetio. Ma kako je na drugoj strani Tanja Fajon prisutna u svim medijima na zapadnom Balkanu svakog mjeseca i uvijek se vrti jedna te ista priča iz koje nema ništa. Ja ne vidim realnu opasnost da se u tom smislu bilo što relevantno desi u skoro vrijeme, a posebno ne vidim tog problema u vezi sa BiH. Stvara se medijska euforija u kojoj novinari iz država jugoistočne Evrope mrcvare sami sebe, svoje građane i svoju javnost. To je obmanjivanje i ne želim učestvovati u takvim raspravama", poručio je odlučno Kacin za agenciju Anadolija.