BiH
0

Jelić: Ubrzo rješenje za promjenu simbola RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milan Jelić ocijenio je danas da će Narodna skupština RS-a i drugi nadležni organi u vrlo kratkom vremenu dati odgovor i konačno rješenje po zahtjevu Ustavnog suda BiH za promjena simbola RS-a, grba i himne.

Napominjući da se odluke Ustavnog suda ne komentiraju, Jelić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci kazao da ne smatra da je veliki problem to što se kasni u tom poslu.

On je ocijenio da su navodi o mogućim smjenama pojedinih zvaničnika RS-a, gdje se spominje i njegovo ime, želja nekih pojedinaca i grupa u Federaciji BiH, ali da on ne vidi razlog zašto bi došlo do smjena.

"Ne vidim razlog da je nekakav grijeh ako neko daje izjavu da RS treba da bude bolji dio BiH", kazao je entitetski predsjednik i dodao da sve što je do sada radio bilo je u skladu sa Ustavom i zakonima, te ne vidi razlog zašto bi visoki predstavnik u BiH ponovo koristio svoja bonska ovlaštenja.

Povodom Dana RS-a, 9. januara, Jelić je danas primio predstavnike Oružanih snaga i Ministarstva odbrane BiH, te Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, Boračke organizacije i Akademije nauka i umjetnosti. U popodnevnim satima predviđen je i prijem za predstavnike političkih stranaka.