BiH
0

Jelić: Sada nema potrebe za raspisivanjem referenduma u RS-u

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić danas je izjavio u Banjoj Luci da je riječ referendum u RS-u bila „ retorika u predizbornoj kampanji Saveza nezavisnih socijaldemokrata“ kao odgovor političarima iz Sarajeva na ukidanje RS-a i njenih institucija, a da sada za raspisivanjem referenduma u RS-u nema potrebe.

„S obzirom na to da su međunarodna zajednica i OHR eksplicitno kazali da nema ukidanja RS-a, nema devastiranja njenih institucija, te nema nasilnog prenošenja ovlaštenja s RS-a na nivo BiH, samim time nema ni potrebe za refendumom u RS-u“, kazao je Jelić dodajući da za referendumom nema potrebe jer nema urušavanja institucija.

Jelić je ovo izjavio na pres-konferenciji nakon razgovora s predstavnicima Srpskog pokreta nevladinih asocijacija „Spona“, koji su istakli da će „ukoliko se nastave pritisci, kako to čine ovih dana vlasti Federacije BiH, biti prinuđeni da mimo vlasti RS-a sami organizuju referendum na kome će tražiti izdvajanje RS-a iz BiH“.

Predsjedavajući ove asocijacije Branislav Dukić rekao je da „Spona“ više neće dozvoliti „urušavanje RS-a“, te da policija RS-a treba da bude reformirana, ali unutar tog bh.entiteta, a ne na nivou države.

„Mi kao predstavnici više od 70 posto građana RS-a smo rekli Jeliću da je podvučena crta ispod svega onoga što je do sada otišlo na nivo BiH“, kazao je Dukić.

On je naveo da „ako može nekoliko poslanika u Srebrenici s načelnikom Amdurahmanom Malkićem na čelu da izglasa deklaraciju o izdvajanju RS-a iz Srebrenice onda i oni koji predstavljaju 70 posto građana RS-a , traže da se u RS-u raspiše referendum da li su građani RS-a za izdvajanje policije RS-a na nivo BiH ili da ostane u RS-u“.

Na pitanje da li je i ovo antidejtonsko zalaganje kao što je ocijenjena inicijativa za izdvajanje Srebrenice iz RS-a, predsjednik RS-a Jelić je naveo da je „velika razlika između onoga što 'Spona' najavljuje i onoga što se dešava u Srebrenici“, da je jedno nevladina organizacija, a drugo općinska vlast, zbog čega nije izostalo njegovo i reagiranje vlasti RS-a.

On je dodao da ukoliko bi se desilo nešto identično od neke od nevladinih organizacija u RS-u, vlasti tog entiteta bi reagirale.

Kazao je da niko nema pravo da radi mimo institucija sistema, da krši Ustav RS-a i zakone RS-a koji definiraju ova pitanja.

„Sve ono što je demokratsko pravo svih građana i ovih u Srebrenici i uopće u RS-u, vlast niti može niti ima pravo da ospori. Sigurno ćemo ne samo kritikovati nego i zaustaviti sve ono što bude mimo Ustava ili zakona“, kazao je Jelić.

On je dodao da je „Dukić jasno rekao da 'Spona' nema namjeru da krši Ustav ni namjeru da rade mimo Ustava BiH i zakona, već na jedan legalan i legitiman način u skladu sa zakonom“.