BiH
0

Jelić: RS opredijeljena za reformske procese

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić naglasio je, tokom razgovora sa prvim zamjenikom visokog predstavnika u BiH Raffiem Gregorianom, opredjeljenost tog bh. entiteta za evroatlantske integracije BiH i reformske procese.

Jelić je na sastanku u Banjoj Luci istaknuo da je RS dala doprinos rješavanju problema oko reforme policije, u smislu inicijative prema kojoj će poslanici iz RS-a u Parlamentranoj skupštini BiH u parlamentranu proceduru uputiti Nacrt zakona o policijskim strukturama u BiH.

Tokom razgovora o reformi Ustava, entitetski predsjednik je kazao „da nije suština u čestim promjenama ustava, već u njegovoj dosljednjoj implementaciji“, navodi se u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću entitetskog predsjednika.

Jelić i Gregorin su se saglasili, kako se navodi, da promjene Ustava treba da budu rezultat dogovora i kompromisa predstavnika tri konstitutivna naroda.

Prvi zamjenik visokog predstavnika naglasio je potrebu konzistetnosti ustava RS-a i FBiH sa Ustavom BiH.

Tokom sastanka Gregorian je predstavio novog šefa Ureda OHR-a u Banjoj Luci Ivana Bušniaka, koji je izrazio nadu da će dobra saradnja OHR-a i Kabineta entitetskog predsjednika biti nastavljena i u narednom periodu.