BiH
0

Jelić poziva vladu RS-a da ne prihvati ostavku Milana Dragičevića

FENA
Milan Jelić
Milan Jelić
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić pozvao je danas Vladu da ne prihvati ostavku koordinatora Vlade RS-a za Srebrenicu Miladina Dragičevića na članstvo u Koordinacionom odboru za Srebrenicu, "kako se RS ne bi predstavila međunarodnoj zajednici kao remetilački faktor".

Dragičević je 26. juna podnio neopozivu ostavku na članstvo u Koordinacionom odboru za Srebrenicu.

"Insistirat ćemo kod Vlade i predsjednika da predstavnik Vlade nastavi svoju misiju i da se njegova ostavka ne prihvati, jer smatramo da samo na takav način možemo pokazati da smo konstruktivni faktor, a ne remetilački kako se željelo u posljednje vrijeme prikazati od političara iz Sarajeva međunarodnoj zajednici", rekao je Jelić.

Istaknuo je da su svi predstavnici vlasti RS-a u zajedničkim bh.organima zaključili da je nametnuti Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari politički štetan za RS i BiH, te da taj potez bivšeg visokog predstavnika u BiH Cristiana Schwarza-Schillinga "nije doprinos stabilizaciji prilika i spuštanju tenzija".

Entitetski predsjednik je poručio da su organi RS-a odlučni u namjerama za izgradnju demokratske RS i BiH, te pozvao političare u RS-u da se spuste tenzije i stave ovo pitanje u normalne i realne okvire.

"Smatramo da je pokušaj izdvajanja Potočara, odnosno Srebrenice iz ustavnopravnog poretka RS-a nedopustiv te da je to kršenje Daytonskog mirovnog sporazuma, ustava RS-a i BiH", rekao Jelić u izjavi novinarima u Banjoj Luci i pozvao sve predstavnike RS-a na poštivanje Ustava.

Samo na taj način, kako je naveo, možemo pokazati da smo zreli da rješavamo važna pitanja.

Podsjetio je i da je ovih dana održano više sastanaka s predstavnicima vlasti RS-a u zajedničkim organima BiH i na nivou RS-a, na kojima je postignut visoki stepen usaglašenosti stavova koji se odnose na nametanje Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari.

On je podsjetio i na izdvajanja Vlade RS-a za socijalni i ekonomski razvoj Srebrenice, navodeći da će Vlada u tome zadržati aktivnu ulogu.

Jelić od novog visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka očekuje da s političarima iz RS-a i Federacije BiH pokrene novu fazu stvaranja odgovornog političkog ambijenta, kako bi se okrenuli ekonomskom i privrednom prosperitetu za dobrobit svih građana.