BiH
0

Jelić osuđuje usvajanje Rezolucije o Srebrenici

FENA
Predsjednik RS-a, Milan Jelić najoštrije osuđuje donošenje Rezolucije Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH o Srebrenici u kojoj se traži izdvajanje te općine iz nadležnosti institucija RS-a i njeno stavljanje pod jurisdikciju institucija BiH, saopćeno je iz Biroa za odnose s javnošću entitetskog predsjednika.

“Rezolucija predstvlja grubo kršenje Daytonskog sporazuma, ustava BiH i RS-a zbog čega pozivamo sve relevatne organe i intitucije, naročito OHR da osude usvajanje ove rezolucije i utvrde odgovornost za donosioce neustavnih akata”, navodi se u saopćenju.

Ovom rezolucijom se i dalje pokušava narušavanje teritorijalne cjelovitosti RS-a, najgrublje miješa u Ustavom BiH utvrđene nadležnosti entiteta i krši uspostavljena linija razgraničenja.

”Nelegalni i nelegitimni pokušaj neustavnog preuzimanja nadležnosti RS-a od državnih organa BiH i zahtjevi za donošenje državnog zakona o statusu Srebrenice potvđuju činjenicu da se radi o nesmanjenoj borbi za centralizaciju i unitarizaciju BiH i novi, neprihvatljivi ustavnopravni model, potpuno suprotan dejtonskim rješenjima", kaže se u saopćenju Jelićevog Biroa za odnose s javnošću.

U saopćenju se dodaje da će se takvim pokušajima RS “suprotstaviti svim institucionalnim i političkim sredstvima”.

“Konačno, u ovoj državi mora se obezbijediti vladavina prava, demokratski dijalog i opštecivilizacijska pravila svih institucija i pojedinaca. Dakle, mora se stati ukraj svima onima koji nelegalno i nelegitimno traže promjene i proizvoljno tumače odluke najviših međunarodnih sudskih organa, a pri tome nemaju ideju kako doći do rješenja prihvatljivih za sve”, zaključuje se u saopćenju iz Biroa za odnose s javnošću predsjednika RS-a.