BiH
0

Jelić: Iseljavanje iz Srebrenice "manipulacija ljudima"

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić smatra da stanovnici Srebrenice ne treba da napuštaju tu općinu, jer je „poziv na iseljenje očigledan pokušaj manipulacije ljudima za postizanje političkih ciljeva i nastavak pritiska na RS“.

Jelić ističe da „neuspjeli pokušaj nekih članova delegacije Parlamentarne skupštine BiH da u Rezoluciju o stanju ljudskih prava Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope bude uvršten i amandman o Srebrenici, jasno pokazuje namjeru da se stvore preduvjeti za promjenu Daytonskog sporazuma“.

Entitetski predsjednik, kako je saopćeno, ocjenjuje da su neutemeljeni i neprihvatljivi zahtjevi i sve učestalije izjave predstavnika političkih stranaka u Federaciji BiH da Srebrenica treba da dobije status distrikta i da se izuzme iz nadležnosti institucija RS-a.

„Najava izdvajanja općine Srebrenica iz RS-a je neustavan i neprihvatljiv čin“, navodi se Jelićev stav u saopćenju Biroa za odnose s javnošću entitetskog predsjednika.

On ističe da je „zabluda da se bilo šta može riješiti pritiscima i sijanjem iluzija u bošnjačkom narodu da su za sve jedini krivci srpski narod i RS“.

Podržao je i inicirao dodatne napore svih organa i institucija RS-a da se osiguraju novi razvojni programi, zapošljavanje i uvjeti za bolji život svih građana u Srebrenici, ali i u ostalim općinama tog dijela RS-a.