BiH
0

Jelić-Bond: Raditi na smanjenju tenzija u Srebrenici

FENA
Foto: Reuters;
Foto: Reuters;
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić i izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu Clifford Bond složili su se da je i dalje potrebno nastaviti smanjivanje tenzija u Srebrenici, te ne dozvoliti uplitanje politike u ovu oblast i učiniti sve da svi građani osjete ekonomski i socijalni napredak.

Ambasador Bond je tokom razgovora upoznao Jelića o aktivnostima Koordinacionog tijela za Srebrenicu i istaknuo da su već vidljivi rezultati u smislu doprinosa izgradnji povjerenja među stanovništvom kao rezultat započete realizacije određenih projekata.

Izaslanik visokog predstavnika za Srebrenicu je rekao da su u toku aktivnosti u vezi s održavanjem donatorske konferencije za Srebrenicu koja je planirana za oktobar, na kojoj treba predstaviti analitičku studiju razvoja ovog dijela RS-a u cilju privlačenja investitora.

Jelić je kazao da je privredni razvoj Srebrenice i Podrinja jedini način da se pomogne stanovništvu toga kraja.

Konstatirano je i da je potrebno iskoristiti postojeće privredne resurse i prije svega staviti u funkciju banju Guber i Rudnik "Sase", te stvoriti dobru putnu infrastrukturu radi boljeg povezivanja stanovništva u tom dijelu RS-a.