Sarajevo
0

Jelečević primio predstavnike Saveza osoba s invaliditetom

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević primio je danas u Sarajevu predstavnike Koordinacionog odbora Saveza organizacija osoba s invaliditetom u Federaciji BiH povodom 3. decembra, Dana osoba s invaliditetom, saopćeno je iz Jelečevićevog kabineta i Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Razgovarano je o aktuelnim pitanjima invalidskih organizacija u FBiH, posebno o finansiranju te o statusnim problemima osoba s invaliditetom.

Predstavnici organizacija osoba s invaliditetom zatražili su podršku u njihovom zahtjevu da se zakonski regulira obaveza izdvajanja dijela profita organizatora igara na sreću u korist ovih udruženja.

Ministar Jelečević je istakao da je već javno iskazao podršku takvom zahtjevu i upoznao predstavnike Koordinacionog odbora organizacija osoba s invaliditetom o zakonima koje je ovo ministarstvo uradilo, a reguliraju ovu oblast.

Izrađen je novi prijedlog za izmjene Zakona o osnovama socijalne zaštite čija je suština veća pomoć najtežim i najsiromašnijim osobama s invaliditetom. Urađen je i prijedlog zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i upošljavanju invalida ali se zbog podijeljene nadležnosti već mjesecima čeka izjašnjenje kantona.

Ponuđena rješenja u zakonima su početak reforme socijalne politike koja mora biti usmjerena ka najsiromašnijim i najugroženijim građanima Federacije BiH pa i invalidnim osobama i za takva opredjeljenja potrebna je podrška organizacija osoba s invaliditetom, istakao je ministar Jelečević.