BiH
0

Jelečević-Mantovanelli: Neophodne reforme socijalnog sektora

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas sa šefom Ureda Svjetske banke u BiH Marcom Mantovanellijem o mogućnostima suradnje u daljnjoj reformi socijalnog sektora, posebno sa stajališta visokih izdataka iz proračuna Federacije BiH za invalidne kategorije stanovništva.

Kako je saopćeno iz kabineta ministra Jelečevića, samo za ostvarivanje prava neratnih invalida u ovom trenutku prijavljene je 108.000 osoba, a na isplati je 24.000 korisnika.

Prava su, ocijenio je ministar Jelečević, preširoka i neselektivna, a uz olako davanje stupnja invalidnosti broj korisnika raste tempom koji prihodi Federacije ne mogu podnijeti.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH Marco Mantovanelli saglasan je s ocjenama ministra Jelečevića i istaknuo da inicijativa o saradnji u ovoj oblasti dolazi u najboljem trenutku, jer se baš ovih dana vode razgovori o strategiji odnosa i pomoći Svjetske banke BiH u naredne četiri godine.

Dogovoreno je da stručni timovi Federalnog ministarstva rada i socijalne politike i Ureda Svjetske banke za BiH već počnu s radom na tehničkim aspektima definiranja mogućnosti nastavka saradnje u reformi socijalnog sektora u Federaciji BiH.