BiH
0

Jeleč: Povećati otkupnu cijenu mlijeka za 20 do 30 posto

FENA
Udruženje poljoprivrednika u BiH (UPBiH) smatra da bi Vlada Federacije BiH trebala utvrditi novu otkupnu cijenu mlijeka od proizvođača i da bi ta cijena morala biti veća za 20 do 30 posto, s obzirom na činjenicu da je posljednjih mjeseci došlo do poskupljenja koncentrata stočne hrane i drugih imputa neophodnih za stočarstvo.

Sead Jeleč, sekretar UPBiH, danas je izjavio novinarima u Sarajevu da su mnoge mljekare s talasom poskupljenja životnih namirnica podigle cijene svojih mliječnih proizvoda, te da često izgleda da otkupljivači imaju veći stimulans i zaradu od samih proizvođača mlijeka. Jeleč je podsjetio da se unatoč tim poskupljenjima otkupne cijene mlijeka u FBiH još kreću od 0,50 do 0,80 KM po litru.

"Zbog takvih situacija u prošloj godini je došlo do ukidanja nekoliko farmi i 2007. je godina u kojoj je od proizvođača u odnosu na 2006. otkupljeno manje za pet miliona litara mlijeka. To je prvi put nakon rata u BiH da je zabilježen tako negativan trend otkupa mlijeka", kazao je Jeleč.

Naglasio je da su svi dosadašnji pokušaji UPBiH da se poveća otkupna cijena mlijeka bili uzaludni. On je rekao da će Vladi FBiH uz to biti inicirano i donošenje programa razvoja govedarske proizvodnje koji bi omogućio i određenu kreditnu pomoć proizvođačima mlijeka.

Predsjednik UPBiH za Kanton Sarajevo Kadrija Tahmaz je istaknuo da proizvođačima mlijeka u Hadžićima, Pazariću i Tarčinu problem predstavlja to što im po mjesec do dva kasni isplata za prodano mlijeka.

O ovoj problematici, kako je najavljeno, uskoro će u organizaciji UPBiH biti održan i okrugli sto na koji će biti pozvani predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede.