ICTY
0

Jelačić: "Očekuje se istraga u slučaju Krstića"

SRNA
Radislav Krstić
Radislav Krstić
Haški tribunal je sa zabrinutošću primio izvještaj o napadu na penzionisanog generala Vojske Republike Srpske (VRS) Radislava Krstića u britanskom zatvoru i izražava uvjerenje da će nadležni organi istražiti ovaj problem i preduzeti odgovarajuće mjere, izjavila je danas portparol Haškog tribunala Nerma Jelačić.

Ona je dodala da lica koja su osuđena u Tribunalu služe zatvorske kazne u državama sa kojima je Haški tribunal postigao sporazum.

"Zatvorski uslovi su regulisani propisima dotične države, a nezavisne organizacije vrše inspekciju i povremeno posjećuju zatvorenike", navela je u pisanoj izjavi Jelačićeva. 

Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa Haškim tribunalom smatra da Krstić, koji je u petak pretučen u britanskom zatvoru, treba da bude povučen u pritvor Haškog tribunala u Ševeningenu.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije Dušan Ignjatović rekao je Srni da će danas biti zatraženo od predsjednika Tribunala Patricka Robinsona da preduzme mjere iz svoje nadležnosti povodom Krstićevog slučaja.

Krstić je nađen u petak, 7. maja, u lokvi krvi u svojoj ćeliji u zatvoru u Velikoj Britaniji, gdje služi hašku kaznu od 35 godina zatvora. Njega su, najvjerovatnije, žiletom isjekla po vratu, a potom pretukla trojica zatvorenika muslimanske vjeroispovijesti.