BiH
0

Jelačić: Mladić se prilagođava životu u pritvoru

FENA
Glasnogovornica Sekretarijata i Sudskih vijeća Međunarodnog suda u Haagu Nerma Jelačić u četvrtak je reagovala povodom pisanja srbijanskog dnevnog lista Press u kojem se navodi da se u haškom pritvoru Ratko Mladić posvađao s gotovo svim optuženicima i o sukobima na nacionalnoj osnovi.

"O tekstu u dnevnom listu Press mogu samo reći da me fascinira nivo spekulisanja i nagadjanja o životu u Pritvorskoj jedinici, koji se naročito intenzivira u toku ljetnje i zimske sudske pauze. Mladić se prilagođava i uhodava u život u Pritvorskoj jedinici vrlo dobro. U Pritvorskoj jedinici je ovih dana vrlo mirno i ne postoje nikakvi problemi", kaže se u reagovanju Jelačić.

"O medicinskoj njezi mogu samo govoriti generalno - a to je da je ona dostupna svim pritvorenicima i da to uključuje i specijalističke tretmane ukoliko su potrebni", ističe glasnogovornica ICTY-a.

Dodaje da se u principu ne iznose detalji o zdravstvenom stanju optuženih bez njihovog odobrenja ili naloga suda.

"Onima koji su skeptičini o uslovima pritvora u Pritvorskoj jedinici koji pruža Tribunal bih napomenula da je i veliki broj optuženih i osuđenih pozitivno ocijenio kako život tako i suživot u Pritvorskoj jedinici, posljednji od kojih je bio osuđeni Šljivančanin po izdržavanju kazne za zločine koje je počinio u Vukovaru", kaže se u reagovanju glasnogovornice Sekretarijata i Sudskih vijeća Međunarodnog suda u Haagu Nerme Jelačić.

Mediji su u četvrtak prenijeli pisanje Pressa, odnosno izjavu pravnog zastupnika Ratka Mladića.

"General se za dva mjeseca uspio posvađati s gotovo svim optuženicima. Veoma je naporan u komunikaciji , drži monologe koji bukvalno traju po sat vremena, tako da ga je većina zatvorenika počela izbjegavati, bez obzira radi li se o Srbima, Hrvatima ili Bošnjacima", rekao je za srpski Press Mladićev pravni zastupnik.

Jedini koji se još druži s Mladćem je Dragoljub Ojdanić.

Ojdanić je jedini optuženik koji pomaže Mladiću u oblačenju, peglanju, kuhanju i drugim aktivnostima.

Nakon što je smješten u haški pritvor Mladić se sukobio s trojicom hrvatskih optuženika, a Pressov izvor nije želio otkriti o kojim optuženicima se radi.

"Do sukoba je došlo vjerovatno na nacionalnoj osnovi", rekao je isti izvor.