BiH
0

Jelačić: Karadžićeva odbrana se izjašnjava o svjedocima 15. oktobra

FENA
Nerma Jelačić
Nerma Jelačić
Sudsko vijeće Haaškog tribunala danas je odbilo zahtjev Radovana Karadžića da na polovini suđenja bude oslobođen, ustvrdivši da su tužioci izveli dovoljno dokaza protiv njega po deset tačaka optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, ali je oslobođen dijela optužbe za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini.

Kako ističe glasnogovornica ICTY-ja Nerma Jelačić predočeni dokazi nisu dovoljni za dokazivanje optužnice prema kojoj su snage bosanskih Srba u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale da Bošnjake i Hrvate “unište u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe”.

Ono što je potvrđeno je da je riječ o sistematskim zločinima.

Vijeće je utvrdilo da je tužilaštvo, u nedavno okončanom dokaznom postupku, podnijelo dovoljno dokaza po svim drugim tačkama optužnice, uključujući i genocid u Srebrenici, na osnovu kojih bi, ukoliko bi bili prihvaćeni, Karadžić mogao biti osuđen.

Kako je Feni izjavila glasnogovornica ICTY-ja 15.oktobra odbrana će prezentirati listu svjedoka koje želi izvesti na suđenje.

Sudsko vijeće će se izjasniti o otvorenosti suđenja i broju potrebnih sati, kao i o prihvatanju liste svjedoka.

Karadžić je optužen za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teroriziranje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje pripadnika UN-a za taoce, u periodu od 1992. do 1995. godine.