BiH
0

Jednomjesečni pritvor za Veselinovića

BIRN/Sarajevo-x.com
Sud BiH je 30. novembra 2007. godine odredio jednomjesečni pritvor za Radeta Veselinovića osumnjičenog za ratni zločin, koji je uhapšen dan ranije na području općine Pale.

Veselinovića Tužilaštvo BiH sumnjiči za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno da je, kao komandant Vojne policije tadašnje Vojske Srpske Republike BiH u Hadžićima i član Kriznog štaba, učestvovao u sistematskom progonu, zlostavljanjima i ubistvima civila, te krađi imovine civila i njihovom smještanju u logor u Sportsko-rekreativnom centru u Hadžićima.

Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, te da postoji dovoljno dokaza “koji ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog, kao i da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka uticajem na svjedoke ili eventualne saučesnike”.

Obrazlažući mjeru pritvora, kako stoji u saopćenju iz Ureda za informisanje javnosti Suda BiH, zaključeno je da se radi o krivičnom djelu za koje se može izreći kazna zatvora od deset godina ili teža kazna, “a usljed načina učinjenja ili posljedica krivičnog djela, određivanje pritvora neophodno je za sigurnost građana”.

Tužilaštvo je u obrazloženju pri zahtijevanju određivanja mjere pritvora navelo i da je osumnjičeni u septembru ove godine prijetio građanima Hadžića riječima “kud vas sve ne pobismo...”, o čemu zabilješku posjeduje Državna agencija za istrage i zaštitu.

“Osumnjičeni je bio svjestan da se protiv njega vodi istraga. Čak je prijetio upotrebom vatrenog oružja ako ga neko pokuša uhapsiti”, rekla je tužiteljica Božidarka Dodik.