BiH
0

Jednomjesečni pritvor za osam osumnjičenih u akciji "Global"

SRNA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor osmorici uhapšenih u akciji "Global", usmjerenoj ka suzbijanju šverca kokaina i marihuane.

Pritvor je određen Dragiši Brniću, Nevenu Staniću, Dušku Spasojeviću, Edinu Dugaliću, Milanu Kostiću, Mirsadu Čukuriji, Krstanu Ninkoviću i Zdravku Dikiću, koji su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa prometom drogama.

Iz Suda BiH saopšteno je da pritvor može trajati do 7. oktobra.

Sud je uvidom u podneseni dokazni materijal Tužilaštva BiH utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja su im stavljena na teret, te je odredio pritvor zbog opasnosti od bjekstva, ometanja krivičnog postupka uticajem na svjedoke, kao i zbog postojanja bojazni da će osumnjičeni ponoviti ili dovršiti krivično djelo.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske i Kantona Sarajevo uhapsili su 7. septembra osam lica u akciji protiv šverca kokaina i marihuane, od čega pet u Banjoj Luci, a tri u Sarajevu.

Iz MUP-a Republike Srpske ranije je saopšteno da je tokom akcije pretreseno više stambenih objekata, preduzeća i ugostiteljskih objekata u vlasništvu osumnjičenih i tom prilikom je pronađeno i oduzeto sedam vozila, dva pištolja i veća količina novca.

U akciji "Global" zaplijenjeno je oko 610 grama kokaina u Mađarskoj i oko 3,5 kilograma marihuane u Sloveniji, te kokain i marihuana od uličnih dilera na području BiH. Oduzeto je i 15.000 eura u Hrvatskoj.

Iz Tužilaštva BiH saopšteno je da su uhapšeni kao pripadnici dvije organizovane grupe, u kojima su učestvovali Dugalić i Brnić, vršili međunarodno krijumčarenje kokaina i marihuane preko teritorije više zemalja.