Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor za Đelilovića i druge

FENA
Sud Bosne i Hercegovine djelimično je prihvatio prijedlog Tužilaštva BiH i donio rješenje u predmetu Mustafa Đelilović i drugi, kojim se osumnjičenim Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu određuje jednomjesečni pritvor.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 22. decembra 2011. godine.

Mustafa Đelilović, Fadil Čović, Mirsad Šabić, Nezir Kazić, Bećir Hujić, Halid Čović, Šerif Mešanović i Nermin Kalember osumnjičeni su za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.

Pritvor je u odnosu na sve osumnjičene određen zbog postojanja bojazni da bi osumnjičeni, ukoliko bi se našli na slobodi, mogli ometati krivični postupak uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje pritvora prema osumnjičenim Mustafi Đeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću i Šerifu Mešanoviću i po osnovu tačke d) stav 1. član 132. ZKP BiH, odbijen je kao neosnovan, saopćeno je iz Suda BiH.