Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor osumnjičenima u predmetu Velimir Mihajlović

FENA
Sud BiH donio je u srijedu rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenima: Velimiru Mihajloviću, Slobodanu Peuliću, Hasanu Tahiću i Sulejmanu Rahmanoviću.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 15. oktobra 2008. godine, saopćeno je u četvrtak iz Suda BiH.

Velimir Mihajlović, Slobodan Peulić, Hasan Tahić i Sulejman Rahmanović su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašten promet oružjem i vojnom opremom, te proizvodima dvojne upotrebe.

U prijedlogu za određivanje pritvora navodi se da su osumnjičeni učestvovali u nabavci i otkupu oružja, eksploziva i druge vojne opreme za potrebe određenih osoba koje su to oružje krijumčarili na područje Republike Slovenije, Republike Francuske i drugih zemalja Europske unije.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze, te da će utjecati na svjedoke i eventualne saučesnike i na taj način ometati tok krivičnog postupka.