Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor Kenanu Kurtoviću

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je danas rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Kenanu Kurtoviću, osumnjičenome za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama i u vezi s krivičnim djelom iz Zakona o nabavljanju i nošenju oružja i municije Kantona Sarajevo.

Pritvor, prema ovom rješenju, može trajati do 4. juna ove godine.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi, među ostalim, da je osumnjičeni Kurtović bio član organizirane grupe ljudi i učestvovao u organiziranju neovlaštenog prometa opojnim drogama. Opojna droga je putem posrednika iz Sarajeva prebacivana u mjesto Vodnjane, Republika Hrvatska.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio kako postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni počinio krivična djela koja mu se stavljaju na teret.

Sud je odredio pritvor cijeneći da postoji dovoljno dokaza koji ukazuju na opravdanu bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ometati tok krivičnog postupka utjecajem na svjedoke, saučesnike i prikrivače. Također, Sud je odredio pritvor cijeneći da postoje posebne okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva osumnjičenog.