BiH
0

Jednomjesečni pritvor Hodžiću, Sinanoviću, Mujačiću, Subašiću i Bektiću

Piše: D. Brkić
Hasan Hodžić
Hasan Hodžić
Godinama je gospodario KPZ-om Tuzla, a narednih mjesec dana će provesti iza rešetaka u istražnom pritvoru. Hasanu Hodžiću (70), nekadašnjem dugogodišnji direktor KPZ-a, Kantonalni sud u Tuzli odredio je mjeru jednomjesečnog pritvora, baš kao i njegovim potencijalnim pomagačima Robinu Mujačiću (51), Nerminu Sinanoviću (42), Abdulahu Subašiću (48) i Fuadu Bektiću (51).

Svi oni se sumnjiče da su počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlaštenja. Naime, Hodžić se sumnjiči da je od 2006. do 2010. godine na nezakonit način zaposlio 13 zatvorskih čuvara, a da je radno mjesto naplaćivao od 7.000 do 20.000 KM. Na taj način je sebi pribavio protupravnu materijalnu korist u iznos od 173.000 KM.

No, to je samo vrh ledenog brijega, a čime se Hodžić još bavio otkrit će dalja istraga. Javnosti je poznata njegova ljubavna veza sa Sanjom Vuletom, osuđenicom koja je uživala niz pogodnosti upravo zbog veze sa Hodžićem.

Robin Mujačić, dugogodišnji odbojkaški sudija i delegat, te nekadašnji pomoćnik Hasana Hodžića, je za dva restorana u Tuzli isporučio pileće i pureće meso i na taj način pribavio prutopravnu imovinsku korist od 10.000 KM. Međutim, sumnja se da je Mujačić omogućavao niz privilegija osuđivanim licima u Privrednoj jedinici Kozlovac KPZ-a Tuzla. Priča se kako su pojedini osuđenici na Kozlovcu imali svoje kancelarije i da su uredno vodili poslove i mogli nesmetano izlaziti u grad.

Naredba o provođenju istrage podnesena je i protiv policijskog službenika Mevludina B. (45), zbog postojanja osnova sumnje da je u nekoliko navrata pomagao i posredovao Hodžiću prilikom nezakonitih zapošljavanja.