Ustavni sud RS-a
0

Jednoglasno odbijena rasprava o prigovoru Bošnjaka

FENA
Ustavni sud Republike Srpske jednoglasno je odbio da raspravlja o zahtjevu za izmjenu Poslovnika o radu tog suda koji je podnio Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a.

Na današnjoj sjednici u Banjoj Luci Sud, također, nije prihvatio prijedlog predsjednika Ustavnog suda RS-a Mirka Zovka da se u okviru dnevnog reda sjednice, po njegovoj inicijativi, odlučuje o izmjenama Poslovnika o radu tog suda.

Podsjećamo, Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a obustavio je 14. jula rad sve dok Ustavni sud RS-a ne uskladi Poslovnik o svom radu s Ustavom i Zakonom o Ustavnom sudu RS-a, a da se više ne bi dešavala preglasavanja Bošnjaka prilikom odlučivanja o vitalnom nacionalnom interesu.

Bošnjački delegati su zauzeli takav stav nakon odluke Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a od 8. jula po kojoj je stupio na snagu Zakon o lokalnoj samoupravi RS-a kojim se briše prefiks "bosanski" iz naziva općina Bosanski Brod i Bosanska Kostajnica.

Klub Bošnjaka nije stoga ni razmatrao akte usvojene na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS-a, među kojima je bio i rebalans budžeta RS-a za ovu godinu, ali su oni i pored te činjenice objavljeni u "Službenom glasniku" čime su i zvanično stupili na snagu.