BiH
33

"Jednakost": Gradonačelnik Brčkog mora povući sramnu prijavu protiv Hadžića

Klix.ba
Koalicija "Jednakost" uputila je danas otvoreno pismo Anti Domiću, gradonačelniku Brčko distrikta, u kojem se od njega zahtijeva da odmah "povuče sramnu i nezakonitu disciplinsku prijavu koju je podnio protiv Muje Hadžića, samo zato što nije prihvatio da mu se u ličnoj karti evidentira entitetsko državljanstvo". Pismo je dostavljeno i Valentinu Inzku i Tamiru Waseru, novom supervizoru Brčko distrikta.

"Mujo Hadžić je građanin Brčko distrikta koji je podnio zahtjev za izdavanje lične karte bez navođenja entitetskog državljanstva, što je njegovo pravo koje nije osporeno niti jednim pravnim aktom u Bosni i Hercegovini. Zahtjev je prvo ignoriran, a zatim i odbijen od strane Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH. Mujo Hadžić je potom podnio žalbu Apelacionoj komisiji Brčko distrikta, koja je odbijena uz, najblaže rečeno, diskutabilnu pravnu argumentaciju.

Mujo Hadžić je tako ostao bez ličnih dokumenata, čime su mu prekršena osnovna ljudska prava. No, to nije bilo dovoljno institucijama Brčko distrikta, već je šefica Odjeljenja za javni registar Cvijeta Tanasić pokrenula i inicijativu za podnošenje disciplinske prijave protiv Muje Hadžića kao državnog službenika.

Umjesto da reagira na skandalozan i protuzakonit postupak Cvijete Tanasić, kojim je grubo prekršeno više zakonskih akata koji regulišu zaštitu ličnih podataka, gradonačelnik Brčko distrikta se pridružio institucionalnom maltretiranju Muje Hadžića i čak ga podigao na novi nivo. U svom javnom istupu u lokalnim medijima, Domić je objavio da je protiv Hadžića podnio disciplinsku prijavu šefu Kancelarije za evropske integracije Distrikta Brčko, gdje je Hadžić zaposlen kao šef Odsjeka za koordinaciju pomoći Evropske unije i regulatornu saradnju. Ovakvo postupanje predstavlja očigledan pokušaj zastrašivanja i javnog progona Muje Hadžića kao građanina Brčko distrikta i mobing Hadžića kao službene osobe, koji je apsolutno nedopustiv i uz to krajnje degradirajući za funkciju koju Domić obnaša.

Koalicija Jednakost zbog svega ovoga zahtijeva od Domića da odmah povuče protuzakonitu prijavu protiv Hadžića i da javnosti predoči koje će mjere poduzeti kako bi se sankcionirale institucije i službena lica koja su svojim postupanjem protiv Hadžića prekršila zakon, te da u najhitnijem roku poduzme mjere kako bi se osiguralo da se ovakvi slučajevi više neće ponavljati.

Mujo Hadžić, kao i svi građani/ke Brčko distrikta koji bi se mogli naći u sličnoj situaciji, uživaju potpunu i bezrezervnu podršku Koalicije Jednakost u borbi za ostvarivanje svojih Ustavom i zakonom garantiranih prava. Ukoliko institucije Brčko distrikta, na čelu sa gradonačelnikom, hitno ne poduzmu korake da isprave nepravdu koju su nanijeli Muji Hadžiću i osiguraju poštivanje zakona u Brčkom, upozoravamo ih da se nećemo zaustaviti na pisanju protestnih pisama, već ćemo se potruditi da se, koristeći sva raspoloživa sredstva, postaramo da odgovorni za ovu situaciju budu sankcionirani", navodi se u otvorenom pismu Koalicije Jednakost.