BiH
6

"Jedna milijarda ustaje": Globalna plesna akcija i ove godine u Goraždu

Piše: E. A.
Goraždanska "Kuća Seka" danas je na Trgu branilaca grada u saradnji sa mladim ljudima iz Goražda priredila program povodom kampanje "Jedna milijarda ustaje".

Riječ je o dobro poznatoj globalnoj kampanji protiv nasilja nad ženama, a građani Goražda danas su plesom i pjesmom poslali poruku protiv nasilja prema svima, iako se riječ milijarda u nazivu ovog događaja zapravo odnosi na milijardu žena širom svijeta koje su proživjele različite oblike zlostavljanja.

"Cilj kampanje je podržati žene i djecu širom svijeta, podsjetiti ih kako mogu i trebaju biti snažni i da njihove uspjehe i postignuća treba slaviti, a ne kažnjavati", kaže jedna od aktivistkinja Kuće Seka, Aida Bičo.

Kuća Seka na čelu sa Gabriele Mueller svojim višegodišnjim djelovanjem u ovom gradu najvećim dijelom pruža podršku i pomoć onima koji prolaze torture i nasilje. Gabriele je objasnila zašto se kampanja provodi upravo na dan Svetog Valentina ili dan zaljubljenih.

"Izabrali smo baš ovaj dan koji slavi ljubav. Ljubav je nešto suprotno od nasilja, ali žalosna je činjenica da se nasilje najčešće vrši prema najbližim osobama. To čini naprimjer muž prema ženi, roditelji prema djeci, vršnjaci prema drugoj djeci koju su manja, slabija ili drugačija. Nasilje nije samo fizičko nego i psihičko i emocionalno maltretiranje, seksualiziranje, sistematska diskrimancija, oduzimanje prava i uvjeta na dostojanstven život, ismijavanje, omalovažavanje, ponižavanje, verbalno vrijeđanje, prijetnje. Nasilje uvijek počinje sa neuvažavanjem", ističe Gabriele.

Muller dodaje da je prema istraživanjima svaka treća žena u svijetu jednom u životu bila izložena psihičkom, fizičkom ili seksualnom nasilju.

"To znači da je jedna milijarda žena u svijetu izložena nasilju, a to je zastrašujući broj. Zato se u cijelom svijetu, u hiljadama gradova, aktivisti i aktivistkinje angažuju protiv nasilja, protestiraju, plešu i ustaju. Mi to činimo već četvrti put, ukazujemo na probleme nasilja u našem društvu. Kroz ples pokažimo našu snagu, našu radost i slobodu, ali i našu solidarnost sa svima koji su još izloženi nasilju, želimo im reći kroz ples i pjesmu 'Razbijmo lanac nasilja', jer imamo pravo na život bez nasilja", poručila je Muller.

To se i desilo, okupljeni građani pridružili su se aktivistima Kuće Seke i mladima Goražda, plesali i uživali u lijepom danu, šireći pozitivnu energiju i onu protiv nasilja svih vrsta.

"Ovo nije naša prva saradnja, mi već drugu godinu zajedno obilježavamo ovu kampanju. Kad pogledamo na činjenicu da će svaka treća žena doživjeti nasilje, to je strašno. Pomislite na vaše nane, majke, sestre, kćerke, zar bi voljeli da im fali i dlaka s glave. I to nije sve. Ne smijemo da ćutimo i zatvaramo oči, da zašivamo usta i okrećemo glavu. Moramo reagovati kada vidimo nasilje", poručio je Ermin Bašaškić.

Poruka performansa u Goraždu odaslana svima je da prepoznaju i spriječe nasilje, da ne budu nijemi svjedoci zlostavljanja u svojoj okolini. Da ne šute već da govore jer žrtva nasilja nikada nije kriva, odgovornost je uvijek na nasilniku. E.A.