Tuzla
0

Jedinstvena organizacija boraca traži oslobađanje Brkića

FENA
Jedinstvena organizacija boraca Tuzlanskog kantona uputit će otvoreno pismo Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara i drugim državnim institucijama da poduzmu mjere da bi Muhamed Brkić iz Splita došao svojoj porodici.

Na pres-konferenciji u Tuzli rečeno je da će iduće sedmice u organizaciji JOB-a u Sarajevo na proteste krenuti rudari i borci. U JOB-u navode da je žalosna činjenica to što vlasti Republike Hrvatske više štite interese građana Bosne i Hercegovine nego domaće institucije vlasti.

Predstavnici Jedinstvene organizacije boraca pitaju zašto državne institucije nisu radile svoj posao, odnosno, prije više od godinu dana kada je Muhamed Brkić prvi put priveden, poduzele zakonske mjere da bi zaštitile građanina Bosne i Hercegovine. Umjesto toga, srbijanskom tužilaštvu su poslani podaci Muhameda Brkića koji od 13. septembra boravi u ekstradicijskom pritvoru u Splitu.

Iz sekcije JOB-a Rudnika Kreka Tuzla poručuju da je više od 5.900 rudara s ovog područja časno branilo domovinu te da im je jasno da sami moraju odbraniti i svog kolegu Brkića.