Božo Ljubić
0

"Jedino moguća federalno uređena BiH"

SRNA
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Božo Ljubić (Foto: SRNA)
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) 1990 Božo Ljubić rekao je da zalaganje za federaciju nije samo zalaganje za ravnopravnu poziciju Hrvata sa druga dva naroda u BiH, već za jedino moguću BiH.

"Postoje mnoge mononacionalne države u svijetu koje su federacije, zbog različitih regionalnih i drugih interesa, kao što je Njemačka, a ne znam ni jednu funkcionalnu multietničku državu u svijetu koja nije federacija. Prema tome, zalaganje za federaciju je zalaganje za integraciju BiH, odnosno jedino moguću BiH", istakao je Ljubić.

On je ocijenio da BiH danas treba odgovorna "državnička, a ne partijska politika", dodavši da je HDZ 1990 nacionalni interes, koji je istovremeno i državni, stavio iznad stranačkog interesa, s obzirom da BiH može funkcionisati, opstati i biti stabilna jedino kao država tri konstitutivna naroda. 

Komentarišući tvrdnje SDP BiH i SDA da je uspostavljanje federalne jedinice sa hrvatskom većinom, što zagovara koalicija dva HDZ-a, podjela i rušenje BiH, Ljubić je rekao da je zalaganje za jedan srednji put, između centralizovane unitarne i podijeljene države, zalaganje za integraciju, a ne dezintegraciju države. 

On je naglasio da je empirijski dokazano da ovakva BiH nije moguća i da je rješenje izgradnja savremene, decentralizovane države, koja je kao multietnička, regionalno, ekonomski, geografski i klimatski različita i kao takva da bi bila stabilna i funkcionalna jedino može biti federalno uređena. 

"Sve ostalo vodi daljoj destabilizaciji, odnosno stagniranju, jer odbrana `statusa kvo` ili nedostatak promjene nije zadržavanje postojećeg stanja, već promjena nagore", smatra Ljubić.

On je za sarajevski internet portal "dnevnik.ba" rekao da je jedan od razloga za potpisivanje sporazuma sa HDZ BiH zaključak da se BiH, a posebno hrvatski narod, nalazi na jednoj istorijskoj prekretnici kada treba odlučiti kojim smjerom krenuti, a da Hrvatima ne bi bio ugrožen nacionalni subjektivitet i da bi opstali kao politički i konstitutivan narod u BiH. 
"Želja, ambicija da se eliminiše na izborima izražena politička volja jednog konstitutivnog naroda nije u interesu BiH i potencijalno je vrlo opasna", naglasio je Ljubić.