Inicijativa "Glasat ću za Srebrenicu"
110

"Jedino glasovi mogu spriječiti Dodika u poricanju genocida"

FENA
Srebrenica
Srebrenica
Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik je u jučerašnjoj izjavi za agenciju Tanjug ponovio je tvrdnje da u Srebrenica "nije bilo genocida" i još jednom pokazao svoje prave namjere prema mezarju u Potočarima.

Građanska inicijativa "Glasaću za Srebrenicu", podsjeća da je u presudi Međunarodnog suda pravde iz februara 2007. godine utvrđeno je da su institucije, vojska i policija Republike Srpske počinile genocid. Komisija Vlade Republike Srpske 2004. godine utvrdila je u svom izvještaju da je u genocidnoj operaciji u Srebrenici učestvovalo 25.000 pojedinaca.

"Dodikova jučerašnja izjava kao i njegova kontinuirana politika poricanja genocida jasno govore o opasnim namjerama SNSD-a i drugih stranaka koje poriču genocid prema Memorijalnom centru u Potočarima. Stoga, pozivamo sve građane BiH koji su prije rata živjeli u Srebrenici, rat i genocid preživjeli u Srebrenici, ali i sve građane Bosne i Hercegovine koji vjeruju da genocid ne može biti legitimno sredstvo ostvarivanja većine i da je poricanje genocida nedopustivo da nam se pridruže, izvade ličnu kartu u Srebrenici i glasaju za one koji to više ne mogu učiniti", navodi se u saopćenju.

Ne treba se zavaravati da će međunarodna zajednica biti tu da nam pomogne, kao što to ne uspijeva ili ne želi u Prijedoru u kojem lokalna vlast zabranjuje obilježavanje godišnjice pokolja nad tamošnjim nesrpskim stanovništvom.

"Možemo se osloniti samo na sebe i svoje glasove. Stoga još jednom pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da se registruju i glasaju za Srebrenicu i da sedmog oktobra ove godine svi zajedno referendumski kažemo NE! poricanju genocida", poručuje Građanska inicijativa "Glasat ću za Srebrenicu".