BiH
0

Jedinica za uništavanje NUS-a OSBiH otputovala u Irak

NINA
Jedinica za uništavanje neeksplodiranih ubojitih sredstava Oružanih snaga BiH (OSBiH) danas je sa sarajevskog aerodroma otputovala u Kuvajt, odakle će za deset dana biti upućena u mirovnu misiju u Irak.

Time su Ministarstvo odbrane BiH, Zajednički štab i operativno zapovjedništvo izvršili odluku Predsjedništva BiH da formiraju, pripreme i osposobe prvu jedinicu bh. oružanih snaga za misiju podrške miru u Iraku.

Prema riječima načelnika Zajedničkog štaba BiH Sifeta Podžića, spremnost BiH da uputi jedinicu te vrste u Irak ima ne samo vojnički, nego društveni, odnosno globalni značaj i karakter.

Jedinicu OS-a BiH pod zapovjedništvom bojnika Stjepana Muse ispratili su visoki bh. dužnosnici, uključujući članove Predsjedništva BiH, ministre odbrane i vanjskih poslova BiH Nikolu Radovanovića i Mladena Ivanića, te predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefika Džaferovića, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i članovi diplomatskog kora.

Jedinica za uništavanje NUS-a u Iraku će ostati šest mjeseci i bit će raspoređena u sektor divizije Zapad u blizini Fallujaha, u okviru 8. inženjerijsko-marinskog bataljuna marinskog korpusa američke vojske.