BiH
3

Jedinica hrabrih ljudi: Crni labudovi obilježili godišnjicu osnivanja na Špicastoj stijeni

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Svi koji su preživjeli opsadu Sarajeva znaju za Špicastu stijenu koja se nalazi na području općine Stari Grad. S tog mjesta Sarajevo se vidi kao na dlanu, a posebno Sedrenik i druga stara naselja grada. Upravo s tog mjesta agresor je svakodnevno pucao iz snajpera i tzv. sijača smrti.

Pripadnici jedinice "Crni labudovi" učestvovali su u akciji "Špicasta stijena" 1994. godine. Zajedno sa odredom Lasta oslobodili su taj dio Sarajevo, a dva vojnika su poginula. Danas je organizirana svečanost povodom godišnjice ovog događaja, osnivanja jedinice Crni labudovi u Tuzli, te je otkriven spomenik poginulim Labudovima majoru Veizu Mujkiću i kapetanu Fahrudinu Mujagiću.

"Vrlo je važno da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja. Ovdje kada su nam ruke bile svezane imali embargo na naoružanje. Kada smo bili osuđeni na nestanak, ljudi svih nacionalnosti suprotstavili su se fašizmu, branili i odbranili svoje gradove i BiH. Naša zemlja nikada nije upamtila tako odvažnu i hrabru generaciju koja je tako voljela svoju domovinu kao tada. Oni su bili najpotrebniji BiH. Mnogi naši prijateljici i borci utkali su svoje živote da bi sačuvali domovinu", rekao je Haris Dučić tokom manifestacije.

Skupu su prisustvovale brojne delegacije među kojima je bila porodica poginulih, Udruženje građana Crni labudovi, osnivači i komandant jedinice Crni labudovi Hase Tirić, načelnik Općine Stari grad Ibrahim Hadžibajrić, Udruženje maloljetnih boraca ARBiH Hadžići, delegacije iz Tuzle i brojni borci, kao i njihova djeca.

"Malo je poznato da su Crni labudovi bili sastavljeni ne samo do boraca iz BiH, nego i iz Evrope (Turska, Belgija, Francuska, Italija i Engleska), koji su se borili za našu BiH. Mi smo na Špicastu stijenu došli na poziv rahmetli predsjednika Alije Izetbegovića i ovdje su dva naša pripadnika, najbolja borca, izgubili život. Ratovali smo jer nam je to bila dužnost, a ne što smo očekivali vile i gradove poslije rata", kazao je Tirić, osnivač Crnih labudova.

Komandant Prvog korpusa ARBiH Vahid Karavelić prisjetio s ratnih dešavanja, dana kada je bio zarobljen i hrabrosti pripadnika Crnih labudova koji su odlučno došli da pomognu u deblokadi Sarajeva.

"Tirić mi je rekao telefonom iz Zagreba: Dolazim tebi. Ako ne mognem ući u Sarajevo, ja ću biti pored i boriti se i kad-tad ću doći do tebe'. Došao je Hase u Tarčin sa svojom jedinicom. Sve vrijeme 1992. i sredinom 1993. godine bili su bitku na Igmanu, Bjelašnici i drugim prostorima kako bi pomogli u deblokadi Sarajeva s vanjske strane. Nekoliko puta su ulazili i izlazili iz Sarajeva. Na direktnoj vezi su bili s komandantom Rasimom Delićem. To govori kakva je to jedinica i od kojeg povjerenja i značaja je bila. Gdje god su se bile bitke, za jedinica je učestvovala. Trebamo punim srcem biti ponosni na njih", kazao je Karavelić.

General Atif Dudaković uputio je pismo okupljenima zahvalivši se Crnim labudovima u ime Krajišnika na pomoći koju su im pružili u oslobađanju Grmča i Sanskog Mosta.

Podizanje spomenika poginulim Mujkiću i Mujagiću finansirala je Općina Stari Grad. Svečanost je upotpunjena nastupom hora Hazreti Hamza.