Ivo Josipović u Banjoj Luci
0

"Jedini izbor koji imamo je da budemo najbolji susjedi"

FENA
Ivo Josipović (Foto: Arhiv/Reuters)
Ivo Josipović (Foto: Arhiv/Reuters)
Predsjednik Ivo Josipović izjavio je večeras u Banjoj Luci da zločin nema opravdanje i da je neophodno da se procesuiraju i osude svi oni koji su ih počinili a da svaka žrtva dobije sućut.

"Nedavna prošlost na ovim prostorima je bila izuzetno teška i bolna. Stradali su nevini ljudi, dogodile su nezamislive okrutnosti. Neki zločinci su uhićeni i procesuirani, neki, nažalost, nisu, izvan su dometa pravosuđa i pravde. Zločin nema opravdanje. Izuzetno je važno zbog nas i onih koji dolaze nakon nas da se zločini jasno utvrde, da se procesuiraju i osude, a da svaka žrtva dobije našu sućut i poštovanje", rekao je Josipović.

To je, ukazao je, naša građanska, ljudska i politička dužnost.

Hrvatska i BiH imaju zajednički cilj - EU

Posebno je istaknuo da je neophodna i saradnja među susjedima kako bi svi jednog dana bili u EU, a vjeruje u dijalog, solidarnost i temeljne ljudske vrijednosti kao što su poštovanje, razumijevanje i dogovor.

Za Bosnu i Hercegovinu je rekao da je za Hrvatsku zemlja s kojom je najviše povezana, a sve dobro ili loše u jednoj odražava se i na onu drugu zemlju.

"To naše odnose čini posebno važnim i dodaje posebnu odgovornost svakoj odluci koju kao državnici donosimo. Mi smo upućeni jedni na druge, prožeti zajedničkom prošlošću, koja je nekada bila teška, ali i zajedničkim interesima i budućnošću. Imamo zajednički cilj – ravnopravno članstvo u EU, da budemo evropske zemlje koje žive i surađuju u stabilnosti i napretku", ukazao je hrvatski predsjednik i naglasio da je "jedini izbor koji imamo – da budemo najbolji susjedi".

Izrazio je želju da se razvija privredna saradnja, kao i da svi ljudi imaju pravo izbora i pravo na dom bez obzira kojem narodu pripadaju.

Borba za pomirenje, razumijevanje i suživot

Na kraju je rekao da sve susjedne zemlje i njihovi predstavnici treba da pokažu da znaju "biti bolji ljudi, bolja društva i države", a ima i veliko povjerenje u "novu zrelost" tih zemalja, tj. predsjednika koje vode susjedne zemlje.

"Mislim da smo pokazali da smo sposobni suočiti se sa svim teškim pitanjima, biti otvoreni, jasni, osuditi zlo koje se dogodilo i s odlučnošću pogledati u budućnost", istaknuo je hrvatski predsjednik.

Josipović je, nakon uručenja nagrade za "Ličnost godine", koju su mu dodijelile banjalučke "Nezavisne novine", jer je riječ o političkom zvaničniku koji nije opterećen ratnom prošlošću, rekao da mu je čast da nagradu prima "znajući ko je Željko Kopanja i kakvim je svojim primjerom dao doprinos pomirenju i suživotu".

Nagradu shvata kao, naglasio je, priznanje svima onima koji se bore za politiku pomirenja, razumijevanja i suživota, te politiku koja je evropska.

Nagradu, simbol grada Banje Luke "List kestena" Josipoviću je uručio gradonačelnik tog grada Dragoljub Davidović, a novčanu nagradu je donirao Dječijoj klinici Kliničkog centra Banja Luka.

Sadik Ahmetović najbolji ministar

"Nezavisne novine" su Sadika Ahmetovića proglasile za najboljeg ministra u Vijeću ministara BiH, a izabrani su i najbolji ministri u vladama Federacije BiH i RS, a nagrađeni su federalni premijer Mustafa Mujezinović i ministar finansija u RS-u Aleksandar Džombić.

Nagradu "Prva dama bh. politike" dobila je predsjednica Federacije BiH Borjana Krišto.

Dododjeli nagrada prisustvovali su predsjednici Srbije i Crne Gore Boris Tadić i Filip Vujanović, članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izedbegović, federalni premijer Mustafa Mujezinović, lideri stranaka u BiH - SDA Sulejman Tihić i HDZ-a Dragan Čović, predsjednik RS-a i drugi zvaničnici, kao i predstavnici vlasti na nižim nivoima.

Proglašeni su i najbolji investitori u ovoj godini, a nagrađen je Stipo Matić iz „M San grup“, te Rajko Dukić, generalni direktor kompanije "Boksit" iz Milića, dok je Vanja Furtula, novinarka i urednica RTRS-a, dobila nagradu "Nikola Guzijan" za ovu godinu.