BiH
0

Jedanaest državljana BiH dobili posao u Italiji

FENA
Centralna Direkcija za rad, obrazovanje, univerzitete i istraživanja regije Friuli Venezia Giulia u suradnji s Federalnim zavodom za zapošljavanje, Službom za zapošljavanje ZDK-a i Biroom za zapošljavanje Općine Tešanj završila je prvi dio Projekta BiH - metalski sektor.

Projekt podrazumijeva obuku 60 državljana BiH sa stručnom spremom u metalskom sektoru. Posebna Komisija za odabir i selekciju kandidata je u toku prve faze projekta odabrala 11 učesnika seminara te im osigurala posao u Italiji.

"Projekt radimo u suradnji s institucijama ZDK-a i FBiH a svi kandidati su upravo s područja Zeničko-dobojskog kantona jer je u tom kantonu najmanja stopa zaposlenosti u FBiH", kazala je na današnjoj konferenciji za novinare rukovodilac lokalnog Ureda projekta (ULP) za BiH Amela Strujić.

Polaznici kursa koji su dobili posao u Italiju će otputovati 27. januara a radno mjesto im je osigurano u kompanijama "Cimolai" i "Fabbris" u gradu Pordenone.

"Projekt će biti nastavljen i potrudit ćemo se da, uz suradnju s lokalnim i italijanskim institucijama, posao osiguramo i ostalim polaznicima kursa. Ovaj vid suradnje predstavlja početnu tačku za poboljšanje odnosa između zavoda i službi za zapošljavanje BiH i Italije", izjavila je predstavnica regije Friuli Venezia Giulia Alessandra Miani.

Svi kandidati pohađali su intenzivne kurseve italijanskog jezika, sigurnosti na radu i običaja u trajanju od 120 sati.

Aktivnosti za ostale kandidate koji su pohađali kurseve i položili ispite su u toku te se uskoro očekuje obavještenje i o njihovom zapošljavanju u Italiji, rečeno je na konferenciji za novinare.

Glavni institucionalni partner projekta za BiH je JU BKC Sarajevo.