BiH
0

Jedanaest dokaza o postojanju piramida u BiH

Fondacija arheološki park: Bosanska piramida sunca
Stručnjaci Fondacije «Arheološki park: Bosanska piramida Sunca» su iskoristili nekoliko proteklih mjeseci da nizom naučno argumentovanih dokaza potvrde hipotezu o postojanju kolosalnih piramida u Visočkoj dolini.
  1. Preciznim mjerenjima Geodetskog zavoda BiH je utvrđeno da su strane Bosanske piramide Sunca (uzvišenje Visočica) potpuno pravilno orijentisane prema magnetnom sjeveru, odnosno stranama svijeta (sjever-jug, istok-zapad) što je karakteristično za gradnju piramida.

  2. Geološko-sedimentološkom analizom na terenu u avgustu i oktobru 2005. godine (kompletna analiza je objavljena na: www.piramidasunca.ba) dobijen je sklop dokaza koji pokazuje stepenasti dizajn piramide, veličinu kamenih blokova koji grade zidove piramide i kamene ploče koji tvore pristupni monumentalni plato piramidi. Piramida Sunca je visoka oko 220 metara što je za trećinu više od Keopsove piramide u Egiptu!

  3. Analiza satelitskih snimaka (NASA Landsat, Radarsat, Hyperion, Ikonos) je pokazala pravilnu geometriju uzvišenja Visočica i još četiri druga uzvišenja u Visočkoj dolini. Sva imaju trouglaste strane, stepenasti karakter, terase na vrhu i pravilno su orijentisana prema stranama svijeta. U prirodi se ne javljaju takve pravilne geometrijske formacije. Visina tri glavne piramide je podjednaka i one formiraju jednakostranični trougao.

  4. Inicijalna analiza radarskih snimaka (Radarsat) koji penetriraju kroz zemljani sloj koji prekriva piramidu Sunca pokazali su postojanje pravolinijskih prolaza/hodnika unutar Visočice – piramide Sunca.

  5. Analiza satelitskih termalnih snimaka (satelit Aster) potvrdila je da se ukupno pet uzvišenja u Bosanskoj dolini piramida ne hladi brzinom očekivanom od prirodnih brda, već da pokazuju izrazite karakteristike hlađenja za vještačke strukure koje sadrže porozni građevni materijal, prolaze, prostorije, tunele i slično. Ova analiza je potvrdila nalaze satelitskih snimaka za ukupno pet objekata koji su pokazali pravilnu piramidalnu geometriju i orijentisanost prema stranama svijeta.

  6. Kazivanja mještana koji su u proteklih nekoliko decenija kopali temelje za svoje kuće daju nove dokaze o postojanju pravilnih kamenih blokova breče, obrađenim pločama pješćara, zatrpanim "rupama" odnosno sekcijama tunela.

  1. Kompleks podzemnih tunela: Ravne-Visočica-Plješevica-Krstac pokazuje da je i Bosanska dolina piramida ispresijecana mrežom tunela koji povezuju sve piramide slično kao i piramidalni kompleksi u Egiptu i Meksiku.

  2. Fluvijalna geomorfologija, odnosno odsustvo drenažnih karakteristika na trouglastim stranama Visočice, pokazuje da nije riječ o prirodnoj formaciji već kolosalnom vještačkom objektu.

  3. Zabilježeno je "odzvanjanje" Visočice prilikom granatiranja tokom zadnjeg rata, što je svojstveno vještačkim strukturama sa tunelima, prolazima i prostorijama.

  4. Pravilne "terase" na geodetskoj mapi visoke rezolucije potvrđuju stepenasti dizajn piramide Sunca.

  5. Automatski satelitski detektor linearnih anomalija LINANAL je procijenio da postoji identičan unutrašnji ugao od cca 45 stepeni na sve četiri strane piramide što potpuno isključuje mogućnost prirodne formacije, a potvrđuje da je ljudska ruka izgradila ovu piramidu!

Od sredine aprila do kraja oktobra ove godine će se nastaviti istraživanja na terenu uz učešće većeg broja arheologa, geologa, geofizičara, sedimentologa, speleologa, geodeta i ekipa za ekskavacije.