Advokat Dozet boravio u Tuzli
0

Jedan svjedok pristao da svjedoči u Beogradu u korist Jurišića

Piše: D. Brkić
Đorđe Dozet
Đorđe Dozet
U sklopu priprema za nastavak suđenja Iliji Jurišiću, koje je zakazano za 7. maj, njegov advokat Đorđe Dozet danas je u Tuzli razgovarao sa svjedocima koji su putem videolinka svjedočili u prvostepenom postupku pred Okružnim sudom u Beogradu.

Advokat Dozet je rekao kako je jedan od svjedoka pristao na svjedočenje u sudnici u Beogradu, dok od drugih ne može očekivati da idu u Beograd ako se na teritoriji Srbije ne osjećaju sigurno. Svakako je bolje, kaže Dozet, kada svjedok dođe u sudnicu i govori direktno, a u prvostepenom postupku u sudnici je saslušano 80 svjedoka odbrane.

"Mi smo pripremili spisak svjedoka s obzirom na to da je naloženo ponovno ispitivanje pred Vijećem Apelacionog suda", izjavio je Dozet.

Postupak protiv Ilije Jurišića, koji je osumnjičen za navodni ratni zločin počinjen na raskrsnici Brčanska Malta 15. maja 1992. godine, vodi se po novom Zakonu, jer je u januaru 2012. godine došlo do promjene Zakonika o krivičnim postupcima Srbije. Zbog toga je, kaže advokat Dozet, teško predvidjeti dalji tok suđenja.

Sastanku u Fondaciji "Istina, pravda, pomirenje" je prisustvovao Ilija Jurišić, ali se on držao dogovora i neće davati izjave dok traje sudski proces. Naredna ročišta su zakazana za 7. maj i 27. juni.