Humanitarna kampanja
0

Jedan poziv - 2 KM za Crveni križ BiH

Sarajevo-x.com
U BiH je pokrenuta humanitarna kampanja za kuhinje Crvenog križa. Jedini proizvođač šećera i ulja u BiH, kompanija AGRAGOLD, tako će donirati dvije tone ulja i šećera za potrebe korisnika, a za građane je aktiviran humanitarni broj telefona 090 291 027. Pozivom na ovaj broj donirate 2 KM Crvenom križu BiH, a kampanja traje narednih šest sedmica.

Tim povodom u četvrtak je u Sarajevu održana konferencija za novinare na kojoj su se prisutnim obratili učesnici i partneri humanitarne akcije - Davorin Pezer, koordinator za programe i humanitarna pitanja Društva Crvenog krsta/križa BiH, Almir Čehajić-Batko, voditelj emsije radio Kameleona "Udri muški“, Admir Kapo, predsjednik Udruženja "Kupujmo i koristimo domaće“ i Nataša Pucar, PR menadžer Studen Grupe.

Pucar je ovom prilikom izjavila: "Zaposleni u Bimalu, Agragoldu i STUDEN-AGRANI, kao i kompanijama koje posluju u sklopu Studen Grupe u BiH: SCO Arex u Gradačcu, te SCO Logistici, negdje oko 500 zaposlenih su željeli na najljepši mogući način čestitati i građanima BiH koji nisu u mogućnosti da obilježe praznike i kojima je potrebna pomoć. Kako je AGRAGOLD odnedavno dobio i znak "Kupujmo i koristimo domaće“ smatrali smo da se kampanja treba razlikovati i uzeli u obzir prijedlog zaposlenih kada smo planirali. Veoma smo ponosni i zbog činjenice da je naša domaća robna marka zahvaljujući svjetskim standardima kvaliteta ravnopravan suparnik poznatim brendovima na tržištu EU. Naš najvažniji cilj u ovom trenutku je podržati rad Društva Crvenog križa BiH i pozvati sve građane BiH da nam se pridruže u ovoj akciji.“

Jedan od segmenata kampanje je i ponuda na policama svih većih trgovačkih centara AGRAGOLD ulja i šećera po najpovoljnijim cijenama.

Pezer je izjavio da Bosni i Hercegovini trenutno radi šest kuhinja Crvenog križa i to dvije u Federaciji BiH (oko 2.000 korisnika) i četiri u Republici Srpskoj (oko 800 korisnika), u kojima se svakodnevno priprema topli obrok. Korisnici su životno ovisni od pomoći Kuhinje. Uz kuhanu hranu (od graha, riže, tjestenine, kupusa i krumpira) korisnici dobiju pola štruce hljeba. Hrana se vozilima Crvenog križa distribuira do korisnika, odnosno punktova za podjelu hrane. Na dostavi hrane nepokretnima angažirani su volonteri. Postojeća oprema je većim dijelom dotrajala, a za većinu objekata je potrebna rekonstrukcija.

Početak kampanje je označen telefonskim pozivima svih zaposlenih Studen Grupacije u Bosni i Hercegovini na humanitarni telefonski broj.