Protest.ba
0

Je li te stid Ilija?

Piše: Nermin Čengić (protest.ba)
Presuda Iliji Jurišiću izrečena danas u Beogradu izazvala je žestoke rekacije onoga što bismo mogli nazvati civilnim društvom. Vlasti u BiH, uglavnom su mirovale, jednako onako kako su mirovale tokom suđenja. Organizacija 'Protest' sljedećim je tekstom izrazila svoje negodovanje na presudu.

Je l' te stid Ilija Jurišiću što se nisi ispario kad si mog'o?

Je l' te stid Ilija Jurišiću što si rođen u zemlji čija te demokratski, od naroda izabrana vlast, a boga mi i taj demokratski konstitutivni narod ne j..u pet posto?

Je l' te stid Ilija Jurišiću što si branio zemlju čija te demokratski, od naroda izabrana vlast, a boga mi i taj demokratski konstitutivni narod, poslije kakve-takve odbrane te demokratske, nezavisne države, ne j..e pet posto?

Je l' te stid Ilija Jurišiću što nakon krvi Srebrenice, Tuzle, Sarajeva,.... ti sjediš u zatvoru, dok Biljanu Kuharicu Plavšić puštaju zbog dobrog vladanja?

Je l' te stid Ilija Jurišiću što si vjerov'o da je pravda jedan od kodeksa kojim se vodi današnje čovječanstvo?

Je l' te stid Ilija Jurišiću što nakon dva-tri dana, u vrh glave sedam, nakon male pobune u "raju", postaješ stara vijest i što te niko više neće spominjati, a u cilju dobrosusjedskih odnosa i ostalih baljezgarija koje nam podmeću u cilju konačnog zaborava na sve suze, krv i prazninu?

Je l' te stid Ilija Jurišiću Bosne i Hercegovine?

Je l' te stid Ilija Jurišiću konstitutivnih naroda?

Je l' te stid Ilija Jurišiću Bosne, Vrbasa, Save, Jale, Neretve, Majevice, Treskavice, Maglića, Kozare,.... što šute i ne mogu pričati, a da mogu svašta bi ispričale jer ovo što sebe zove ljudima šute k'o zaliveni?

Je l' te stid Ilija Jurišiću što si isp'o glup i otiš'o u Beograd prije Dine Merlina?

Stidiš li se Ilija Jurišiću mene koji urlam sa relativno sigurne udaljenosti od tvog budućeg dvanaestogodišnjeg boravišta?

Mene je stid Ilija, al' nemam s kim da se stidim.