Igra gluhih telefona
0

Je li Čović razgovarao sa Josipovićem ili nije?

Sarajevo-x.com
Josipović i Čović: Misteriozni razgovori
Josipović i Čović: Misteriozni razgovori
Danas se u medijima pojavila izjava predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragana Čovića, koji je rekao kako je sa predsjednikom Republike Hrvatske Ivom Josipovićem telefonom razgovarao nakon zagrebačkog sastanka Josipovića i Zlatka Lagumdžije.

"Ispričali smo se. Srest ćemo se u narednim danima. Poruka je da dva HDZ-a moraju biti dio vlasti dostavljena je i Lagumdžiji i (Sulejmanu) Tihiću. Treba uvažavati izbornu volju", kazao je, između ostalog, Čović.

"Da bi se izbjeglo bilo kakvo manipulisanje, predsjednik SDP-a je jutros telefonski razgovarao sa predsjednikom Republike Hrvatske, dr. Ivom Josipovićem. Tom prilikom dr. Josipović je konstatovao da niti mu je takvo što rekao, niti se sa njim uopšte čuo nakon susreta sa dr. Lagumdžijom", kaže se u izjavi za javnost glasnogovornika SDP-a BiH Damira Mašića. On je rekao kako je Josipović Lagumdžiji poručio da će "prijateljska Hrvatska pozdraviti svaku vlast koja bude formirana u skladu sa Ustavom i zakonima u BiH te ponovio stavove iznešene na njihovom subotnjem sastanku".

"Naime, Bosni i Hercegovini je potrebna funkcionalna vlast za ubrzanu integraciju u EU i NATO, dok je samo formiranje vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini unutarnja stvar jedne suverene države i njenih izabranih predstavnika.

Također je istakao da je institucionalna jednakopravnost Hrvata, kao jednog od tri konstitutivna naroda, bitna za stabilnost Bosne i Hercegovine i da će Bosna i Hercegovina, kao cjelovita država, biti članica Evropske unije i NATO-a, te da će na tom putu imati punu podršku", opet je prenio Josipovićevu telefonsku poruku glasnogovornik SDP-a BiH Mašić.