SDP
0

"Javnost ima pravo da zna na šta su se vlasti obavezale u dogovoru s MMF-om"

FENA
Druga sjednica Glavnog odbora Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDPBiH) održana je danas u Sarajevu.

Raspravljajući o dubokoj ekonomskoj krizi u kojoj se zemlja nalazi i sporazumu bh. vlasti sklopljenim sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF-om), Glavni odbor SDP-a konstatirao je da javnost ima apsolutno pravo da zna na šta su se vlasti konkretno obavezale u dogovoru i aranžmanu sa MMF-om, saopćeno je iz te stranke.

Prodaja državnih preduzeća ne može biti izvor novca za namirivanje napravljenih dugova zbog nesposobnog i neodgovornog vođenja zemlje, istaknuto je na sjednici.

GO SDP-a smatra da teret krize moraju iznijeti bogatiji slojevi društva.

Stoga, SDP neće podržati bilo kakvo smanjivanje izdvajanja za socijalno ugrožene sve dok se potpuno ne ukinu sve pogodnosti najbogatijim slojevima stanovništva.

Glavni odbor pozdravlja najnoviji vid američko-evropskog partnerstva, vidljivog posebno kroz posjetu potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Josepha Bidena, i visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost, Javiera Solane.

Vladajuće strukture se moraju uozbiljiti i konačno početi raditi svoj posao što će sigurno rezultirati i konkretnijim i energičnijim angažmanom međunarodnih predstavnika nego je to bio slučaj u proteklih nekoliko godina, saopćeno je iz Centra za informisanje SDP-a BiH.