BiH
0

Javni servisi šokirani prijedlogom o četiri minute reklama po satu

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Generalni direktori tri javna servisa u BiH (BHRT, RTV FBiH i RTRS) reagovali su na prijedlog Vijeća Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) o smanjivanju marketinškog vremena na četiri minute po satu nazvavši ga skandaloznim i objasnivši da on predstavlja "korak ka uništavanju javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini".

"Ako bi došlo do primjene ove odluke, tri javna servisa izgubila bi 8 do 10 miliona KM prihoda na godišnjem nivou, što bi dramatično ugrozilo funkciju javnih servisa", navodi se u saopćenju za javnost.

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) na vanrednoj sjednici 5. jula ove godine usvojilo je Nacrt odluke o daljem smanjivanju marketinškog vremena za javne emitere za dvije minute.

"Upadljivo je da je Vijeće RAK-a svoj prijedlog donijelo na vanrednoj sjednici i u žurbi, usred sezone godišnjih odmora, planirajući da se javna rasprava okonča do 6. septembra. Javnost podsjećamo da je Vijeće RAK-a u tehničkom mandatu i da je odluka tempirana u vrijeme kada je okončan konkurs za izbor novih članova Vijeća. Podsjećamo da je Vijeće RAK-a prije dvije godine naprasno smanjilo minutažu marketinga javnim servisima sa osam na šest minuta, ali se ova institucija očigledno ne zaustavlja u daljem uništavanju javnih servisa", ističu generalni direktori Muhamed Bakarević, Dragan Davidović i Džemal Šabić.

Odgovorne ljude Agencije optužuju i da nisu ispoštovali dogovor sa sastanka od 2. aprila, kada su generalni direktori tri javna emitera zatražili pomoć Agencije u zaustavljanju alarmantnog pada ubiranja RTV takse. Ističu da su RAK-u dostavljeni svi relevantni podaci o kretanju prihoda od RTV takse, te analize da bi dalje smanjivanje marketinškog vremena bilo pogubno za sva tri javna servisa.

"Osim što je RAK uskratio podršku javnim servisima proglašavajući se nenadležnim kada je u pitanju primjena Zakona o javnom radiotelevizijskom sistemu, izveo je novi udar predlažući da se marketinško vrijeme smanji na četiri minute", stoji u saopćenju.

Generalni direktori tri javna servisa smatraju da je RAK ustuknuo pod pritiskom komercijalnih stanica štiteći privatne interese prije svega regionalnih igrača i njihovih lobija koji ne plaćaju PDV za marketinške usluge u Bosni i Hercegovini, te da Nacrt odluke nije potkrijepljen nikakvom analizom troškova prihoda, finansijske situacije i pada prihoda od RTV takse, koja bi morala predhoditi svakom ozbiljnom prijedlogu.

"Javni servisi, a ni zainteresirana javnost, nisu upoznati na čemu se zasniva argumentacija pet privatnih TV stanica na čelu sa OBN-om da se javnim servisima oduzmu dvije minute marketinškog vremena, odnosno prihod. Na ovaj način dodatno se slabe javni servisi na račun privatnih stanica", navodi se dalje.

Bakarević, Davidović i Šabić smatraju da je krajnji trenutak da bosanskohercegovačko društvo shvati značaj i funkciju javnih servisa čija je misija da održe najviše standarde javnog emitiranja, koji je u službi javnosti, a ne stakeholdersa i njihove zarade/profita. S tim u vezi najavljuju energičnu pravnu bitku protiv predložene odluke RAK-a čija bi najdirektnija posljedica, kako kažu, bila uništavanje sistema javnog emitiranja.

Advokatski tim BHRT-a, RTV FBiH i RTRS podnijet će nadležnom sudu tužbe protiv članova Vijeća RAK-a, a tražit će se sudsko poništavanje nezakonite i skandalozne Odluke RAK-a. Generalni direktori tri javna servisa u BiH tražit će podršku javnosti, svojih uposlenika, njih 1.800, čija je egzistencija najdirektnije ugrožena, EBU-a, OSCE-a, OHR-a, te ambasada članica PIK-a.

Generalni direktori tri javna servisa podsjećaju javnost da reforma javnog radiotelevizijskog emitiranja predstavlja 16. uslov iz Sporazuma o stabilizaciji i priključivanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji.