BiH
0

Javni RTV sistem u BiH pred financijskim kolapsom

Klix.ba
Sistem javnog radio i televizijskog emitiranja u Bosni i Hercegovini nalazi se pred financijskim slomom, upozorio je jučer visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Sistem javnog radio i televizijskog emitiranja u Bosni i Hercegovini nalazi se pred financijskim slomom i on se mora što prije reformirati kako bi se izbjegao njegov potpuni kolaps, upozorio je jučer visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown.

Kako prenosi Dnevni list, Ashdown je to izjavio nakon što je u Sarajevu predsjedatelju Vijeća ministara BiH Adnanu Terziću i premijerima FBiH odnosno RS-a dr. Ahmetu Hadžipašiću i Draganu Mikereviću predao Prijedlog novog zakona o javnom radiotelevizijskom sustavu.

"Javni emiteri u ovoj zemlji svakog mjeseca bilježe gubitak od milijun KM. Do sada su nagomilani gubitci veći od deset milijuna KM", kazao je Ashdown ocijenivši kako se takvo stanje ne može još dugo održavati. Reforme ili kolaps, ustvrdio je Ashdown, jedini su izbor koji je još preostao.

Visoki predstavnik za BiH bio je, međutim, izričit u tvrdnji kako je to odgovornost koju moraju preuzeti domaće vlasti. Međunarodna zajednica ponudila im je zakonski model koji mogu ili ne moraju prihvatiti, no pritom moraju voditi računa o činjenici da će o tome ovisiti njihovo daljnje približavanje Evropskoj uniji. Ashdown smatra kako je takav pristup označio radikalnu promjenu jer je proces preustroja javnog RTV sustava, koji je do sada vodio OHR, u cijelosti prepušten vlastima u BiH.

Preustroj je sve donedavno bio u rukama posebnog agenta visokog predstavnika, dok je lokalno osoblje samo provodilo njegove zamisli. Tu je dužnost u protekle dvije godine obnašao bivši producent BBC-ja John Shearer iza kojega je ostao potpuni organizacijski kaos i nagomilani gubitci.

Zakonski model, kakav je sada predložio OHR, za sada nije dostupan javnosti, a premijer Terzić je kazao da će o njemu biti obavljene široke konzultacije kako bi odgovarajuća odluka na kraju bila donesena u parlamentarnoj proceduri. Prema informacijama koje su procurile, BiH bi ubuduće trebala imati jedinstveni radiotelevizijski sistem koji bi činila tri emitera: jedan na državnoj i dva na entitetskim razinama. Njihovo povezivanje u jednu strukturu označilo bi racionalizaciju postojećih kapaciteta i smanjenje troškova što podrazumijeva i otpuštanje velikog broja osoblja za koje je procijenjeno da sada predstavlja višak.