BiH
0

Javni protest nevladinih organizacija Vladi KS, policiji i gradonačelnici

Sarajevo-x.com
Povodom jučerašnjeg obustavljanja javnog prijevoza zbog održavanja fudbalske utakmice na stadionu Grbavica, deset nevladinih ogranizacija poslalo je novi javni protest Vladi Kantona Sarajevo, Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, uredu gradonačelnice Sarajeva te građanima i građankama našeg glavnog grada.

"Vašom odlukom, građani i građanke Sarajeva su u srijedu, 12.03.08. godine, između 13 i 17:30 sati zbog održavanja utakmice na stadionu Grbavica, bili lišeni svog osnovnog ljudskog prava: prava da se slobodno kreću svojim gradom javnim gradskim saobraćajem. Istovremeno, građane i građanke Sarajeva ste lišili i osnovnog imovinskog prava: prava da za plaćenu uslugu GRAS-u, istu i dobiju.
Umjesto navijačke skupine, vi ste ovom odlukom zapravo kaznili potencijalne žrtve nasilja u ovom gradu i spriječili njihovo normalno kretanje. Umjesto da ste poduzeli mjere protiv nasilja, naročito onog u javnom prevozu, zbog čega je već pokrenuto pitanje vaše odgovornosti i široka građanska akcija - vi ste naprosto isključili javni prevoz!

Nakon što ste kao mjeru protiv maloljetničkog nasilja uveli policijski sat za sve maloljetnike Sarajeva i time ih sve etiketirali i kriminalizirali, te predvidjeli drakonske kazne za njihove roditelje, sada nastavljate praksu sprečavanja kretanja svima onima koji bi mogli biti meta navijačkih ispada.

Umjesto da zbog dramatične situacije u gradu proglasite NULTU TOLERANCIJU prema navijačkom i svakom drugom nasilju, vi direktno učestvujete u ometanju normalnog obavljanja poslova i kretanja građanstva ovog grada, čime javno priznajete kapitulaciju pred nasilnicima i time priznajete da oni vladaju ovim gradom!

Zaista je nečuveno da umjesto uvođenja nadzora u sredstva javnog prevoza kako ste obećavali - vi ih jednostavno isključite iz saobraćaja kada pretpostavite da bi moglo doći do huliganskog divljanja pojedinih navijača! U isto vrijeme gradonačelnica svijetla obraza dolazi na utakmicu visokog rizika, ne primjećujući i ne obazirujući se na problem što građani Sarajeva ne mogu ni trolejbusom do Grbavice, centra i nazad! Mislimo da ove metode nisu odgovarajuće za borbu protiv nasilja i kriminala. Pitamo se koje su sljedeće restrikcije? Sva prevozna sredstva koja bi mogla biti meta krađe ili obijanja? Svi mladi, građani i građanke koji, recimo, nose mobitele? Sve lijepe i dotjerane mlade žene koje bi mogle biti meta napasnika? Sve nemoćne starice koje bi mogle biti polivene benzinom i zapaljene, i tako dalje i tako dalje.

Vlast koja na ovakav način «rješava» probleme nasilja u gradu Sarajevu, neće donijeti ništa dobro njegovim građanima i građankama i vrijeme je da odstupi sa funkcije.

Ovaj protest potpisuju abecednim redom:

ACIPS Centar za policy studije CEPOS Centar za promociju civilnog društva Centar «Žena i društvo» Centri civilnih inicijativa Fondacija CURE Fond otvoreno društvo BiH Global Rights Helsinški komitet za ljudska prava BiH

Inicijativa i civilna akcija ICVA", navodi se u saopštenju nevladinih organizacija.