Nova godina u Sarajevu
0

Javni doček protekao bez ijednog incidenta

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Građani Sarajeva dočekali su Novu 2009. godinu na otvorenom, na platou ispred Vječne vatre, u ugostiteljskim objektima te u porodičnom krugu s najbližima.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, sa sigurnosnog aspekta ocjenjuju veoma povoljno javni doček 2009. godine. Nije se desio niti jedan incident, izjavio je u četvrtak Feni portparol u ovom ministarstvu Dragan Mioković.

Na području cijelog kantona policija je evidentirala dvije tuče u kojima su učesnici prošli s lakšim ozljedama, dok su u jednom ugostiteljskom objektu oduzeta dva pištolja i jedna osoba lišena slobode.

Od srijede poslijepodne i tokom novogodišnje noći oduzeto je oko 10.000 petardi, a u tri saobraćajne nezgode na području Kantona jedna osoba je teže povrijeđena.

KCUS: Tokom dočeka 109 intervencija

Tokom dočeka Nove 2009. godine bilo je 109 intervencija. U dvije saobraćajne nesreće povrijeđeno su četiri osobe, od kojih je dvoje imalo teže politraume i zadržani su na Klinici za anesteziju i reanimaciju, ostalo dvoje je zbrinuto u Centru urgentne medicine i pušteni su kući.

U internističkoj ambulanti bilo je 53 osoba zbog problema sa srcem, glavoboljom i temperaturom.

"Kod većine osoba radilo se o problemima s alkoholom, o bolovima u stomaku, tako da je doček Nove godine, što se tiče tuča, upotrebe noževa i pištolja bio vrlo miran. Zabilježene su samo dvije tuče bez težih posljedica“, izjavila je u četvrtak za Fenu Biljana Jandrić, glasnogovornica KCUM-a Sarajevo.

Bez ozbiljnijih intervencija vatrogasaca

Tokom novogodišnje noći u Sarajevu nije bilo potrebe za ozbiljnijim intervencijama kantonalne Profesionalne vatrogasne brigade, saopćeno je u četvrtak Feni iz dežurne službe.

Nisu evidentirani požari s većom materijalnom štetom. Intervencije su bile karakteristične za ovaj period.

Na pojednim mjestima vatrogasci su reagovali zbog zapaljenja kontejnera, što je, prema pretpostavkama, uzrokovano bacanjem petardi.

U Općoj bolnici rođena jedna beba, na Koševu tri

U porodilištu Opće Bolnice "Primarius dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu u novogodišnjoj noći rođena je jedna beba, djevojčica.

Na svijet je došla u 00.50 sati. Ime njene majke je Mersija Bećirspahić.

Na sarajevskoj Ginekološko-akušerskoj klinici na Koševu iza ponoći su rođene tri bebe.

Prva, također djevojčica, rođena je u 00.35 sati. Sretna majka je Mihreta Oputar iz Sarajeva.