BiH
0

Javne promocije zakona o slobodi pristupa informacijama u osam bh. gradova

FENA
U povodu 28. septembra, Međunarodnog dana slobode pristupa informacijama danas su na ulicama osam gradova u BiH organizirane javne promocije Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Akciju je organizirala Asocijacija za unapređenje informacijskih nauka "Infohouse" u saradnji sa nekoliko bh. nevladinih organizacija, kao što su Centar za slobodan pristup informacijama, Centar za promociju civilnog društva te Centar za ljudska prava Univerziteta u Sarajevu.

Zakon o slobodi pristupa informacijama prezentirat će se kroz nekoliko različitih segmenata, a prvenstveno putem štandova postavljenih na gradskim trgovima u Sarajevu, Bihaću, Drvaru, Livnu, Mostaru, Tuzli, Zenici i Zvorniku.

Kako je kazala za Fenu predstavnica Asocijacije "Infohouse" Aleksandra Stupar, na štandovima će građani moći dobiti različite promotivne i info materijale o značaju i nužnosti primjene Zakona o slobodi pristupa informacijama, a imat će mogućnost i popuniti zahtjev sa pitanjima iz bilo koje oblasti, koja će biti proslijeđena predstavnicima vlasti.

Poseban akcent bit će stavljen na slabu primjenu ovog Zakona u praksi, iako je on u BiH donesen još prije šest godina.

Cjelodnevna aktivnost obuhvatit će i radionice u bh. srednjim školama, gdje će mladima biti date osnovne informacije o značaju primjene tog Zakona, zatim okrugle stolove posvećene toj temi u svih osam gradova, dok će akcija biti okončana izložbama i partyjima, također sa osvrtom na Zakon.

Finansijsku potporu za realizaciju projekta omogućio je Ured za odnose sa javnošću Američke ambasade.