Slučaj BiH protiv SCG
0

Javna rasprava u povodu objavljivanja prevoda presude

FENA
U povodu objavljivanja prijevoda Presude Međunarodnog suda pravde: BiH protiv Srbije i Crne Gore od 26. februara 2007. na bosanski jezik, danas je u Rektoratu Univerziteta u Sarajevu organizirana javna rasprava.

Uvodničari su bili istaknuti profesori i doktori nauka te učesnici u pravosudnom procesu protiv Srbije i Crne Gore: Kasim Trnka, Sakib Softić, Smail Čekić, Omer Ibrahimagić, Ćazim Sadiković i dr.

Objavljivanje prijevoda Presude, prof. dr. Trnka je ocijenio izuzetno značajnim za BiH.

"Ovo bi trebalo da potakne aktivnosti na provođenje Presude kao i razmatranje mogućnosti za eventualnu obnovu postupka jer ni žrtve ni BiH ne mogu biti zadovoljne ovakvom presudom", kazao je Trnka.

Prof. dr. Trnka, prof. dr. Čekić te Sakib Softić saglasni su u mišljenju da se u posljednje vrijeme pojavilo mnogo novih činjenica i dokumenata koje omogućavaju obnovu postupka.

"Činjenica je da su mnogi dokazi prikrivani od nekih država i međunarodnih organizacija. Mi pratimo sve postupke koji se trenutno vode u Haagu i ukoliko se ukaže prilika mi ćemo i reagovati", kazao je Softić.

Pored činjenice da je Presuda utvrdila ko je žrtva genocida i ko je izvršilac, Čekić smatra da ona predstavlja primjer u svjetskim razmjerama kakva ne treba da bude.

"Oslobađanjem Srbije odgovornosti od genocida, Presuda predstavlja primjer falsifikata, manipulacija i kontradiktornosti. U potpunoj je suprotnosti s dokazima i valjanom dokumentacijom koji govore o tome da je Savezna Republika Jugoslavija izvršila genocid", kazao je Čekić.

Odluka o reviziji Presude mora "proći" kroz Predsjedništvo te je, smatra član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, o tome nezahvalno govoriti.

"Moramo imati nove činjenice koje očekujemo, prvenstveno kroz proces Radovanu Karadžiću. Ova presuda je potpuno marginalizirana i čak se razgovor o njenoj provedbi karakterizira kao nacionalizam i vraćanje u prošlost", istakao je Silajdžić.