BiH
0

Javna rasprava o kršenju vitalnog nacionalnog interesa u zakonu kojim će se finansirati prava demobiliziranih boraca

FENA
Pred Vijećem za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda Federacije BiH danas je održana javna rasprava na zahtjev Klub delegata hrvatskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH o utvrđivanju kršenja vitalnog nacionalnog interesa u vezi s izmjenama i dopunama Zakona o pripadnosti javnih prihoda FBiH, koje se odnose na finansiranje prava proisteklih iz Zakona o pravima demobiliziranih boraca.

Kako je u Sudu kazao predsjednik Kluba delegata hrvatskog naroda Josip Perić, prilikom usvajanja ovog zakona prekršeno je temeljno načelo konstitutivnosti naroda i vitalni nacionalni interes Hrvata na jednaka prava u procesu donošenja odluka.

Zakon je donesen majorizacijom Bošnjaka, uz pomoć Srba, pri čemu nisu uvažavani prijedlozi hrvatskih zastupnika, iako su oni bili konstruktivni, naveo je Perić.

On je istaknuo da se ovim zakonskim rješenjem jednostrano zadire u kantonalne prihode i ugrožava njihova finansijska stabilnost, a prilikom usvajanja zaobiđeno je Federalno ministarstvo finansija, kojem je na čelu također Hrvat. Štaviše, svi hrvatski ministri u Vladi FBiH bili su protiv zakona, dok su u Zastupničkom domu odbijeni svi amandmani hrvatskih poslanika.

Osim što je ovaj zakon štetan i neprovodiv, smatra Perić, on direktno zadire u stabilnost kantona u kojima "Hrvati još mogu ostvarivati neka prava".

Perić je ukazao i na činjenicu da je već zabilježno 35.000 lažnih korisnika ovog zakona.

  • Hrvatima se onemogućava sudjelovanje u kreiranju politike i ostvarenje prava u svojoj državi BiH. Ovo vodi nečemu što nije dobro za BiH, što izaziva strah kod Hrvata, kazao je Perić na kraju izlaganja, dodajući da "nemamo ništa protiv populacije za koju su bila namijenjena sredstva, ali smo protiv otimačine od kantona".

Drugi zastupnik hrvatskog kluba Filip Andrić je dodao da ne spori fiskalnu nadležnost Federacije, ali je u ovom slučaju na najgrublji način pogaženo pravo Hrvata na učešće u odlučivanju.

Štaviše, naglasio je Andrić, zakon koji je donesen u predizborno vrijeme se pokazao neprovodim i pogubnim, a sada se nasilno nameću obaveze kantonima a da nisu ni konsultirani niti su dali saglasnost.

Vršilac dužnosti predsjednika Kluba Bošnjaka Alija Begović je kazao da je ovaj klub podržao prijedlog Vlade da bi se Zakon o pravima demobiliziranih boraca mogao finansirati, a navodi o finansijskoj destabilizaciji kantona ne stoje, posebno što je trend u punjenju federalnog i kantonalnih budžeta za 14 posto veći od planiranog.

Također je naglasio da je proces odlučivanja u ovom slučaju u potpunosti bio saglasan s Ustavom.

Predstavnik Kluba Srba Svetozar Pudarić kazao je da delegati ovog kluba smatraju da u ovom slučaju nije povrijeđen vitalni nacionalni interes, a da je drugo pitanje da li je zakon dobar ili loš.

Također je naglasio da se nijedan kanton ne smije smatrati kao posebno nacionalno područje.

Pudarić je Sudu predložio da zahtjev Kluba Hrvata odbaci kao neosnovan.

Neka od pitanja sudija odnosila su se na pojašnjenje gdje se vidi povreda vitalnog nacionalnog interesa Hrvata, budući da sporni zakon ima samo jedan član, te da li će pripadnici bilo kojeg naroda biti diskriminirani primjenom zakona.

Andrić je u jednom od odgovora ponovio da predstavnici Hrvata nisu odlučivali u donošenju zakona kojim će se trošiti novac poreznih obveznika, te je upitao: "Ima li veći nacionalni interes od novčanika?".

Iz Kluba Hrvata su najavili da će u Ustavnom sudu FBiH osporiti i ustavnost ovog zakona.