BiH
0

Javna rasprava o izmjenama Zakona o sigurnosti saobraćaja

FENA
Komisija za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH danas je održala javnu raspravu o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH.

Cilj ove rasprave bio je da učesnici iznesu stavove o tom prijedlogu zakona čiji je predlagač poslanik Mehmed Suljkanović, te da se analizira primjena i eventualni nedostaci i problemi u primjeni Zakona o sigurnosti saobraćaja.

Suština predloženih izmjena uglavnom se odnosi na veće kazne za prekršaje u saobraćaju.

"Kazne koje se predlažu ovim prijedlogom su 30 do 50 posto veće od onih koje su važeće po Zakonu", kazao je Suljkanović novinarima dodajući kako smatra da će se pojačavanjem novčanih kazni i broja kaznenih bodova u dosjeima vozača doprinijeti boljoj sigurnosti na našim putevima.

Ministarstvo komunikacija i transporta BiH podržava pristup da se kroz stručnu javnu raspravu otvore sva pitanja o zakonu i podzakonskim aktima i njihovoj primjeni.

"Podržavamo da se otvoreno razgovara i da stručnjaci iz ove oblasti ukažu na slaobosti kako bismo imali bolji zakon i veću sigurnost na putevima", izjavio je zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH Veselin Poljašević.

Stav Ministarstva, kako je dodao Poljašević, i ranije je bio da budu veće kazne za saobraćajne prekršaje, ali se u parlamentarnoj proceduri na kompromisan način došlo do ovakvih rješenja.

Zakon o sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH primjenjuje se od 8. augusta prošle godine.