BiH
0

Javna rasprava o idejnom rješenju projekta zapadnog prilaza gradu Sarajevu

NINA
Danas je u hotelu Terme na Ilidži održana javna rasprava o idejnom rješenju za izvedbeni projekat zapadnog prilaza glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Danas je u hotelu Terme na Ilidži održana javna rasprava o idejnom rješenju za izvedbeni projekat zapadnog prilaza glavnom gradu Bosne i Hercegovine, na kojoj su sudjelovali predstavnici općine Ilidža, Direkcije za ceste Sarajevskog kantona, predstavnici Zavoda za izgradnju Sarajevskog kantona, te općinski poljoprivrednici i zainteresirani građani.

Načelnik Općine Ilidža Husein Mahmutović je uputio pozdravne riječi i izrazio svoje zadovoljstvo što je idejni projekat od velike važnosti za građane Općine Ilidža i grada Sarajeva završen, te naglasio da će se daljnjom realizacijom projekta uvelike olakšati život građana s ovoga područja grada.

U ime Direkcije za ceste Sarajevskog kantona, Adem Zolj je predstavio idejni projekat za zaobilaznicu na zapadnom ulazu u Sarajevo napomenuvši kako je taj projekt uključen u strategiju razvoja glavnog grada do 2015. Riječ je o nastavku izgradnje prometnice koja iz Sarajeva vodi prema jugu Bosne i Hercegovine, a koja je u dužini od 4,2 km izgrađena u prvoj fazi. Novi dio brze gradske magistrale, koji je predviđen idejnim rješenjem, trebao bi biti dug oko 1,8 km, s dvije trake u oba smjera i kružnim tokom koji bi omogućio uključivanje u promet iz više pravaca čime bi se rasteretila prometna komunikacija u tom dijelu.

Zolj je rekao da su o trasi prometnice odlučivali stručnjaci u okviru radnog tima koji je razmotrio sve opcije i prezentirao predstavnicima Općine Ilidža i Vladi Sarajevskog kantona rješenje za koje su smatrali da će biti najoptimalnije. Vlada Kantona već je usvojila idejni projekat, te će se uskoro pristupiti izradbi glavnog projekta, a potom slijedi i raspisivanje tendera za izradbu projektne dokumentacije.

Građani su tražili da se prvo riješi pitanje lokalnih cesta, prije svega prilazi lokalnoj školi i privrednim subjektima koji zapošljavaju oko tri hiljade ljudi, ali su iz Direkcije uvjeravali kako će taj problem biti riješen korištenjem postojećih lokalnih prometnica i izradom glavnog projekta koji će uvažiti potrebe i prijedloge građana.