Skupština KS
0

Javna rasprava o amandmanu 43. na Ustav

FENA
Skupština Kantona Sarajevo danas je donijela zaključak kojim otvara javnu raspravu o ranije predloženom amandmanu 43 na Ustav Kantona Sarajevo, a koja će trajati 60 dana. S obzirom na to da Ustavom Kantona Sarajevo nije regulirano pitanje distribucije ključnih funkcija u Kantonu, niti određeno koje su to funkcije, predloženim amandmanom se utvrđuju ključne funkcije na kojima konstitutivni narodi i pripadnici grupe "ostali" moraju biti proporcionalno zastupljeni.

Takva zastupljenost, kako je rečeno, odražavat će popis stanovništva iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7.

Za provođenje javne rasprave je nadležna Komisija za ustavna pitanja Skupštine Kantona Sarajevo koja će nakon provedene rasprave i uvrštenih prijedloga i sugestija zajedno s Vladom Kantona sastaviti amandman i dostaviti ga Skupštini na usvajanje.

Amandmanom 43 na Ustav Kantona Sarajevo obuhvaćene su ključne funkcije u Kantonu, a to su: predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo, premijer Kantona, zamjenici predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu, glavni kantonalni tužilac Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo i kantonalni pravobranilac Pravobranilaštva Kantona Sarajevo.