Kriza ukida zabavu
0

Javna proslava Nove godine u nekoliko bh. gradova

Piše: Tatjana Sekulić
Ukoliko još ne znate gdje dočekati Novu 2010. godinu, još uvijek se možete odlučiti da najluđu noć u godini provedete na otvorenom u jednom od malobrojnih bh. gradova koji ove godine organizuju javni doček. Zbog ekonomske krize, tek nekoliko gradova se odlučilo prirediti zabavu na otvorenom, ali svakako skromniju nego proteklih godina. Ipak, Sarajevo, Banja Luka i Bihać su izdvojili određena sredstva kako bi građani u novu deceniju ušli sa mladim bosanskohercegovačkim bendovima koji obećavaju dobru zabavu.

Sarajlije, ali i svi one koji dođu u glavni grad Bosne i Hercegovine kako bi najluđu noć u godini proveli na otvorenom, ispred Vječne vatre, zabavljat će "Uncle Sam Decided'', ''Rigorozni'', Amel Ćurić & Band'', "Mustafa Šantić Sevdi Band'', ''Armin Šaković'', 'Discobajagi/Dj Vedran & Brano'', a u Novu godinu građani će zakoračiti sa popularnim bh. bendom "Dubioza kolektiv", nakon čega će se, uz vatromet, njihov nastup odvijati u vidu disko - videopartyja.

Voditelji novogodišnjeg programa bit će Slađana Subotić-Damjanović i Kemal Čebo, a za organizaciju dočeka Grad Sarajevo je izdvojio 120 hiljada maraka.

Treba spomenuti i to da će u Sarajevu biti organizirana i novogodišnja zabava za najmlađe stanovnike. Mališani će moći uživati u prigodnom programu 'Mario ario traži karaoke zvijezdu'', koji će biti održan u multimedijalnoj sali općine Novi Grad od 15 do 17 sati.

Program dočeka Nove 2010. godine u Banjoj Luci počinje u 11 sati kada će na Trgu Krajine nastupiti grupa "Four roses", a zatim će sve okupljene mališane obradovati Djed Mraz. Uz otvaranje šampanjca, tačno u podne, najmlađima će Novu godinu čestitati gradonačelnik Dragoljub Davidović.

Zabava povodom najluđe noći u godini počinje u 20 sati na Trgu Krajine, a građane će zabavljati bendovi "Balkan Express", "Black box", grupa "Legende", ali i popularna pjevačica Jelena Tomašević. U Novu godinu građani će ući uz veliki vatromet, a grad Banja Luka je svim građanima obezbijedio besplatan prijevoz tokom novogodišnje noći.

Doček Nove 2010. godine na otvorenom je organiziran i u Bihaću na Gradskom Trgu, gdje će sve Bišćane zabavljati mladi bend 'Scripta' koji se nedavno proslavio na TV showu "Rat bendova".

Skromna zabava na otvorenom je organizirana i u Istočnom Sarajevu, gdje će na trgu ispred zgrade "Dejton" na video zidu okupljeni moći pratiti novogodišnji program Televizije Istočno Sarajevo.

Na ovakav potez nadležni iz Grad Istočno Sarajevo su se odlučili zbog teške finansijske situacije. Zbog nedostatka sredstava nije bilo moguće organizirati veću zabavu, ali nadležni se nadaju da će se građani dobro zabaviti u najluđoj noći uživajući uz TV program, besplatnu hranu i kuhano vino.

Za ovaj doček izdvojeno je pet hiljada konvertibilnih maraka što je znatno manje u odnosu na prethodne godine.

Zbog teške ekonomske situacije gradovi Tuzla, Mostar i Zenica neće organizirati doček Nove godine na otvorenom.

"Tokom dana bit će organizirana novogodišnja zabava za djecu, međutim dočeka neće biti zbog teške ekonomske situacije. Suludo je za jednu noć potrošiti toliku svotu novca pogotovo u vrijeme kada je taj novac prijeko potreban brojnim socijalno-ugroženim porodicama", kazala je za Sarajevo-x.com Asja Redžić, stručni savjetnik za društvene djelatnosti Općine Tuzla.

Dočeka neće biti ni u Mostaru. Ovaj grad 14 mjeseci nije imao finansijski proračun zbog čega nisu izdvojena sredstva za organizaciju javnog dočeka.

Slična situacija je i u Zenici, gdje zbog finansijske krize Zeničani se neće moći okupiti na jednom mjestu i uz zabavni program dočekati novu deceniju.

Ipak Općina Zenica je tokom ovih dana organizirala niz novogodišnjih manifestacija kao što su koncert Simfonijskog orkestra, Omladinskog hora, te pozorišne predstave.

Iako brojni bosanskohercegovački gradovi neće priređivati dočeke na otvorenom, ili će to pak činiti u nekoj skromnijoj varijanti, građani će se zasigurno snaći i uspjeti organizirati 'svoju najluđu novogodišnju zabavu'.